Lezingen & literatuur

Writers Unlimited

Ruim tachtig schrijvers, muziekgroepen en kunstenaars treden van 20 tot 23 januari op bij Writers Unlimited (het vroegere Winternachtenfestival) in Theater aan het Spui en Filmhuis, Den Haag. Alles rondom het thema Great Expectations. Het festival opent met een lezing door de Britse auteur Tim Parks over de toenemende internationalisering van de literatuur. Ook te gast: Elif Batuman, Amerikaanse van Turkse afkomst, die in haar debuut The Possessed momenten en gebeurtenissen uit het leven van Russische schrijvers reconstrueert, o.a. Tolstoj, Babel, Tsjechov en Poesjkin.

Inl www.writersunlimited.nl

Het Binnenhof-Examen

Journalist/schrijver Joris Luyendijk leidt op 17 januari 20u in Paradiso, Amsterdam het Binnenhof-examen, een programma/spel over de codes en mores in de Haagse politiek. Het spel wordt gespeeld om de gunst van het volk. Hoe word je gezien, maar vooral: hoe zorg je dat er naar je wordt geluisterd? Een avond over invloed, macht, idealen, strategieën en populisme, met een politiek redacteur, Tweede Kamerlid, lobbyist en voorlichter. De avond bestaat uit een examengedeelte dat wordt afgelegd door bezoekers. De juiste antwoorden worden vervolgens toegelicht door het panel van ervaringsdeskundigen.

Tickets: www.ticketservice.nl.

Wikileaks

De afgelopen maanden beheersten de onthullingen van Wikileaks de krantenkoppen, de praatprogramma's en de weblogs. Maar zijn de onthullingen nu een zegen voor de democratie of een gevaar voor de rechtstaat? Is Julian Assange een internetheld of een cyberterrorist? In het Studium Generale van de Erasmusuniversiteit zal in Arminius, Rotterdam op 19 januari 20u een panel met o.a. Ko Colijn Wikileaks bespreken.

Inl www.studiumgenerale.nl

Alexander de Grote

Zaterdag 15 januari om 14u vertelt Robbert Bosschart, auteur van het pas verschenen boek Alle Vrouwen van Alexander de Grote, in zijn lezing in de Hermitage, Amsterdam over de rol van de vrouw in het openbare leven van Alexanders wereldrijk en vooral over de invloed van de Perzische koningin-moeder Sisygambis op zijn politieke beleid.

Inl www.hermitaqe.nl

Reis naar de onderwereld

Na zijn landing in Cumae, ten noorden van Napels, vraagt Aeneas de Sibylle hem naar de onderwereld te begeleiden om zijn vader te raadplegen. In een lezing op 17 januari om 14u30 op het Koning Willem II College, Tilburg gaat dr. J.J.L Smolenaars in op Aeneas’ afdaling.

Inl www.nkv.nl

Cultureel activisme

Cultureel onderzoeksbureau BAVO constateert dat kunstenaars, designers, documentairemakers en architecten vaker betrokken zijn bij maatschappelijke kwesties dan ooit. Op 18 januari 20u wordt in De Unie Rotterdam over cultureel activisme gedebatteerd.

Inl www.deunie.nl

Sterrenkunde

Govert Schilling schreef meer dan 30 boeken over sterrenkunde. Woensdag 19 januari 20u vertelt hij over onderwerpen als de sterrenhemel van die avond, hemelverschijnselen, bewegingen en verduisteringen, Nasa-tv, geschiedenis van de astronomie in het KW-café, Aula PiusX-College Bladel.

Inl www.kw-cafe.nl.

Krakersrellen

In de serie Amsterdamse Canongesprekken, elke eerste en derde zondag van de maand, worden 16 januari 15u in het Stadsarchief Amsterdam de krakersrellen van 1980 besproken door Kester Freriks (schrijver/journalist NRC Handelsblad) en Stan van Houcke (journalist en schrijver).

Inl www.stadsarchief.amsterdam.nl