'Levenslange kruidenier'Albert Heijn overleden

Albert Heijn is overleden. Het boegbeeld van de gelijknamige supermarktketen stierf gisteren in zijn kasteel in Groot-Brittannië op 83-jarige leeftijd. Albert Heijn leed al jaren aan chronische polio, die hij in zijn jeugd had opgelopen.

Heijn, die niet meer direct was betrokken bij de bedrijfsvoering van het concern, was de kleinzoon van de oprichter van de winkelketen uit Zaandam. Hij was van 1962 tot 1989 bestuursvoorzitter van Albert Heijn en moederbedrijf Ahold en daarna nog tot 1997 lid van de raad van commissarissen. Onder zijn leiding groeide ‘AH’ uit tot een multinational. Heijn was een van de grondleggers van de wereldwijde invoering van de streepjescode en was betrokken bij de introductie van de selfservice in supermarkten in Nederland.

Heijn bleef na zijn pensionering trouw de aandeelhoudersvergaderingen van Ahold bezoeken, gekluisterd aan zijn rolstoel. In 2003 was Ahold betrokken bij een omvangrijk boekhoudschandaal. Albert Heijn was woedend op zijn opvolgers in Zaandam. Hij voelde zich „verneukt”, omdat de Ahold-top het gerommel met de cijfers veel te laat had ontdekt.

Albert Heijn was de broer van Gerrit Jan Heijn, die in 1987 na een ontvoering om het leven werd gebracht. De gebroeders waren de enige twee uit de derde generatie die voor het familiebedrijf gingen werken. Van de volgende generaties trad niemand meer in dienst bij Albert Heijn.

Supermarktbrancheorganisatie CBL zegt „bedroefd” te zijn om het overlijden van Albert Heijn, die erevoorzitter was. Volgens bestuursvoorzitter John Rishton van Ahold was Albert Heijn „een charismatisch leider met een warme uitstraling die er zijn leven lang trots op was kruidenier te zijn”. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) noemt Albert Heijn in een reactie „een van de aartsvaders van het bedrijfsleven”. Hij was volgens de minister het toonbeeld van Hollandse ondernemingszin. „Geen enkele ondernemer heeft zoveel invloed gehad in Nederland.”

Albert Heijn: pagina 13