Kredietwaardigheid Griekenland ‘hetzelfde als een derde wereld land’

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid ofwel rating op Griekenland verlaagd naar BB-plus van BBB-minus. Hiermee krijgt het Zuid-Europese land de lage ‘junk-status’. Hoe lager die waardering, hoe groter het risico is dat investeerders in Griekse staatsobligaties hun geld niet terugkrijgen.

Dit betekent dat het voor Griekenland duurder wordt om geld te lenen, legt Heleen de Graaf uit. Zij is als redacteur bij NRC Handelsblad gespecialiseerd in financiële economie, beleggingen en banken.

“Het risico voor investeerders is groter geworden. De kans is kleiner dat ze het geleende geld terugkrijgen. Natuurlijk zal Griekenland niet opeens failliet gaan; de ECB neemt veel voor zijn rekening en het land krijgt hulp uit het Europese noodfonds. Maar het is wel slecht voor het imago van het land. Het heeft nu dezelfde kredietwaardigheid van een derde wereld land.”

Fitch verwacht ook dat de kredietwaardigheid van het noodlijdende land in de nabije toekomst nog verder verlaagd kan worden. De economische en fiscale prestaties van Griekenland heeft volgens Fitch dan wel de verwachtingen overtroffen, maar zorgen de grote schulden van het land ervoor dat de economische situatie verre van stabiel is en de toegang tot nieuwe investeringen uit het buitenland onzeker maken.

In april dit jaar gaf kredietbeoordeler Standard & Poor’s (S&P) de Griekse staatsschuld ook al de junk-status.

    • Hans Klis