Kranten Persgroep samen op internet

De Volkskrant, Trouw, Het Parool en het AD gaan intensief samenwerken op internet. De vier kranten van de Persgroep voegen per 1 maart hun webredacties samen. Zij verhuizen naar het kantoor van de Persgroep in Rotterdam, waar ook NRC Handelsblad en het AD zijn gevestigd.

De nieuwe webredactie krijgt een eigen hoofdredacteur, Bart Franssen. Hij is nu nog de hoofdredacteur van AD.nl. De centrale webredactie krijgt een omvang van vijftien voltijdbanen. Er zouden geen arbeidsplaatsen van internetredacteuren verdwijnen.

De centrale redactie gaat het algemene nieuws verzorgen op de websites van de vier kranten. De titels mogen zich wel profileren met eigen thema’s: AD.nl claimt onder meer sport, Volkskrant.nl politiek en opinie, Trouw.nl milieu en Parool.nl nieuws, sport en cultuur in Amsterdam.

De kranten volgen het voorbeeld van de Persgroep in België. Daar verzorgt al enige jaren een centrale webredactie de nieuwsstroom op de websites van De Morgen en Het Laatste Nieuws. De Vlamingen maakten vorig jaar bij de overname van PCM Uitgevers, eigenaar van de Volkskrant, Trouw en AD, al duidelijk dat de krantenredacties en de internetredacties zouden moeten worden gesplitst.

De nieuwe aanpak moet de internetactiviteiten van de Persgroep winstgevend maken.