Kort nieuws Buitenland

Noord-Afrikaanse Al-Qaeda claimt gijzeling Fransen

parijs, 14 jan. De Noord-Afrikaanse tak van terreurbeweging Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de gijzeling van twee Fransen die afgelopen zaterdag dood werden teruggevonden in Niger. De claim van Al-Qaeda-in-de-Islamitische- Maghreb is gisteren uitgezonden door Al-Jazeera. Volgens de gewapende groep stierven de twee 25-jarige mannen tijdens een bevrijdingsactie waarbij Franse militairen betrokken waren. Of Al-Qaeda-in-de-Islamitische- Maghreb de mannen geëxecuteerd heeft, zoals Frankrijk stelt, laat de groep in het midden. Autopsie heeft volgens een aanklager in Parijs uitgewezen dat de mannen niet zijn gedood door Franse kogels. (AFP, AP)

Japanse premier herschikt kabinet

Tokio, 14 jan. De Japanse premier Naoto Kan heeft vandaag voor de derde keer sinds zijn aantreden in juni vorig jaar zijn kabinet hervormd. De premier benoemde onder meer een nieuwe vicepremier, Yukio Edano. Met de benoeming van de onafhankelijke en gerespecteerde Kaoru Yosano tot minister voor Economische Zaken en Begrotingskwesties hoopt Kan zijn regering nieuwe impulsen te geven. Een van de hoofdtaken van de nieuwe regering is een begroting door het parlement te krijgen. Ook wil Kan de hoge Japanse nationale schuld verlagen met bezuinigingsmaatregelen. Minister van Financiën Yoshihiko Noda is wel aangebleven. (Reuters, AP)

Cameron wil euro niet verder steunen

Londen, 14 jan.De Britse premier David Cameron heeft Franse aansporingen tot verdere integratie in Europa afgewezen. Hij wil zich verre houden van nieuwe mechanismes om lidstaten van de Europese Unie met financiële problemen te helpen. „Groot-Brittannië is geen lid van de eurozone en we zullen ons daar niet bij aansluiten zolang ik premier ben”, zei Cameron na een gesprek gisteren met zijn Franse collega, François Fillon. „We willen een sterke eurozone, maar [...] we zullen ons niet laten meeslepen naar verse en nieuwe mechanismen voor de eurozone.” Fillon zei eerder dat het in het belang van de Britten is om nauwere integratie van landen met de euro niet tegen te werken. Veel Britten zijn kritisch over het feit dat hun land, zelf geen lid van de eurozone, meebetaalt aan de reddingsacties van landen als Ierland en Griekenland. (BBC, AFP)

Winst voor Labour in ‘by-election’

Londen, 14 jan. Bij tussentijdse verkiezingen in een kiesdistrict in Oldham heeft Labour zijn zetel behouden. De rechter had nieuwe verkiezingen gelast na een klacht van de kandidaat van de liberaal-democratische kandidaat Elwyn Watkins. Hij werd vorig jaar ten onrechte door zijn Labour-opponent Phil Woolas beschuldigd van banden met moslimextremisten. Woolas, die nipt had gewonnen, werd uitgesloten van deelname aan nieuwe verkiezingen. De stembusgang gold als een test voor de coalitie van conservatieven en Lib-Dems. De nieuwe Labour-kandidaat, Debbie Abrahams, wist de winst van haar voorganger fors te vergroten. Watkins verloor echter minder sterk dan was gevreesd, gezien de zware kritiek van de kiezers op de rol van zijn partij in de coalitie. (AP)