Journalistiek is bij WNL geen ambacht, maar een babbeldoos

Petra Grijzen en Eric Nordholt in het decor van 'Ochtendspits' (WNL)
Petra Grijzen en Eric Nordholt in het decor van 'Ochtendspits' (WNL)

De verbouwing van Ochtendspits (WNL) bleek deze week letterlijk te moeten worden genomen. Het kilblauwe decortje is vervangen door een onopgesmukt alternatief. Op de overloop van een oud industrieel pand op het Amsterdamse Westergasterrein zijn gewoon een hoge tafel en een paar genoeglijke zitbankjes neergezet.

Ook in andere opzichten zijn vooral vereenvoudigingen en weglatingen toegepast. Het aantal reportages en gasten werd drastisch teruggebracht. Alleen de verslagen van de rode loper onder het motto Sterrenspits lijken nog als dagelijks element te passen in de vernieuwde opzet.

Daarnaast meldt razende verslaggever Ardy Stemerding zich van locaties met een stevig huis-, tuin- en keukenkarakter: een huisartsenpraktijk met het oog op de griep of rivierlandschappen waar bewoners natte voeten oplopen. Ook werd een bezoek gebracht aan de Vakantiebeurs en aan een filiaal van Albert Heijn om de actuele populariteit van de bananendoos vast te stellen.

Het roer moest om, had de leiding van de omroep van Wakker Nederland vastgesteld. Hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten diende het veld te ruimen ten gunste van een verslaggeving die beter „het DNA van WNL” representeerde.

Verdwenen is dus ook de dagelijkse economische verslaggeving, waar WNL zich als enige publieke omroep mee verdienstelijk maakte. Ook het dagelijkse panel met politici, journalisten of internetspecialisten werd radicaal verwijderd.

Dat wakkere genetisch materiaal blijken we vooral te moeten zoeken in gezelligheid. Presentator Petra Grijzen mocht wel blijven, mits ze haar dagelijkse ‘commentator’ tot vervelens toe vraagt of hij de afgelopen nacht goed geslapen heeft.

Voor het overgrote deel bestaat Ochtendspits nu uit een babbeldialoog over de koppen in de ochtendkranten, met name De Telegraaf en Spits. De vijf vaste gesprekspartners zijn geselecteerd op herkenbaarheid voor de rechts georiënteerde gewone hardwerkende Nederlander.

Drie van hen zijn openlijk lid van de VVD. Het Haagse gemeenteraadslid Frits Huffnagel en het gesjeesde Kamerlid Arend Jan Boekestijn maakten zich deze week in De Telegraaf sterk om de derde musketier, oud-hoofdcommissaris van Amsterdam Eric Nordholt, aan een verkiesbare plaats voor de Eerste Kamer te helpen. Willem Vermeend is de excuussocialist. Vanmorgen bleek voormalig societycolumnist Thomas Lepeltak het makkelijkst te kunnen kletsen. Moeiteloos schudde hij smakelijke anekdotes over wijlen Albert Heijn en Loe de Jong uit zijn mouw.

Het probleem van de nieuwe formule van Ochtendspits is niet alleen het incestgehalte, hoger dan het ooit in enig VARA-programma ter linkerzijde te constateren viel. De leiding van WNL lijkt vooral niet zo erg van een journalistieke benadering te houden. Niet toevallig meldde Joost Eerdmans, de vervanger van Bicker Caarten als presentator van Uitgesproken WNL, deze week dat hij journalistiek niet als een ambacht ziet. Iedereen kan het.

    • Hans Beerekamp