Jonathan kandidaat in Nigeria

President Goodluck Jonathan wordt de kandidaat van de regeringspartij PDP bij de presidentsverkiezingen in Nigeria in april. Jonathan kreeg gisteren de steun van ruim tweederde van de gedelegeerden op een congres van de PDP in Abuja, de hoofdstad van Nigeria. Hij versloeg voormalig vicepresident Atiku Abubakar.

Door zijn nominatie is Jonathan de uitgesproken favoriet voor de verkiezingen in april. De PDP is op nationaal niveau in Nigeria oppermachtig sinds het einde van de militaire dictatuur in 1999. De stembusgang geldt als een belangrijke test voor de geloofwaardigheid van Nigeria, het land met de meeste inwoners in Afrika.

Jonathans kandidatuur heeft binnen de PDP tot fel protest geleid. Politici uit het islamitische noorden van Nigeria verwijten Jonathan, een christen uit het zuiden, dat hij een interne afspraak over machtsroulatie schendt. Jonathan verwierf vorig jaar als vicepresident vanzelf het hoogste ambt nadat president Umaru Yar’Adua, een noorderling, was overleden. Yar’Adua was president sinds 2007. Omdat de presidentskandidaat van de PDP om de acht jaar uit noord respectievelijk zuid komt, zou het noorden nog steeds aan de beurt zijn. Maar het overkoepelende partijbestuur verbood Jonathan niet zich te kandideren. (AP)