Invriezen eicel voor carrière mag niet

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam mag geen eicellen invriezen en terugplaatsen van vrouwen die later een kind willen omdat ze nog geen juiste partner hebben gevonden. Een onafhankelijke wetenschappelijke commissie heeft het noodzakelijke begeleidende onderzoek gisteren afgewezen. „Het voorstel is niet goed onderbouwd. Het protocol was onvoldoende”, zegt commissievoorzitter Gerard Koëter.

Het ziekenhuis wilde anderhalf jaar geleden vrouwen die geen goede partner hadden gevonden, of eerst carrière wilden maken, de kans geven later kinderen te krijgen. Dat kan door eicellen op jonge leeftijd in te vriezen en later terug te plaatsen bij de vrouw. Maar wegens de slechte onderbouwing van het voorstel mag het daar nu niet aan beginnen.

Het AMC bestudeert het besluit en wil nog geen reactie geven op de beslissing van deze Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), laat een woordvoerder weten. Het AMC kan bij de CCMO in beroep. April vorig jaar wees de commissie al een eerdere onderzoeksopzet van het AMC af. In het najaar diende het ziekenhuis met de acht andere universiteitsziekenhuizen en de commerciële kliniek MC Kinderwens een nieuwe aanvraag in.

Bevriezen en terugplaatsen van eicellen is toegestaan op medische indicatie, bijvoorbeeld voor vrouwen met kanker die na een chemokuur vruchtbaarheidsproblemen kunnen krijgen. Toenmalig staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) besloot na overleg met de Tweede Kamer dat de plaatsing van ingevroren eicellen op sociale indicatie alleen is toegestaan, als dat gepaard gaat met een goed onderzoek. Daaruit zou moeten blijken of de behandeling negatieve gevolgen voor vrouwen en kinderen.

De CCMO wijst de onderzoeksopzet af, omdat de belangrijkste vraag (of het de gezondheid van vrouw en kinderen schaadt) „niet binnen een redelijke termijn kan worden beantwoord”, zegt voorzitter Koëter. Volgens hem hadden de ziekenhuizen ook niet aangegeven wat ze verstaan onder ‘sociale indicatie’. Aanvankelijk wilde het AMC eicellen terugplaatsen bij vrouwen tot 50 jaar, maar moest van Bussemaker de leeftijdsgrens verlagen naar 45 jaar.

MC Kinderwens wil binnen enkele maanden als eerste in Nederland beginnen met invriezen op sociale indicatie. Dat mag, hoewel MC Kinderwens moet wachten met terugplaatsen van eicellen tot de commissie de onderzoeksopzet goedkeurt.