‘In 2012 nog moeilijker huis kopen met lager inkomen’

De ‘lagere inkomens’ kunnen vanaf volgend jaar nog moeilijker huizenbezitter worden. De normen van de Nationale Hypotheekgarantie worden in 2012 verder aangescherpt, voorspelt directeur Karel Schiffer van het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat over de aanscherpingen gaat. Dit zegt hij vandaag in het Financieele Dagblad.

Met ingang van dit jaar zijn de normen ook al verscherpt. Dat betekent dat tweeverdieners die samen minder dan veertigduizend euro verdienen nog maar 150.000 euro kunnen lenen voor een huis in plaats van 185.000.

De normen worden aangescherpt op basis van berekeningen van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud constateert dat met name de lage inkomens er flink op achteruit gaan. Schiffer zegt te vrezen voor de effecten op de woningmarkt. “Eigenlijk staat het bijna vast dat het eerder slechter wordt dan beter. De premies voor pensioenen en voor zorg zullen dit jaar stijgen en dat gaat aan de onderkant van de samenleving steeds meer knellen”, aldus Schiffer. Hij wil met het Nibud en de banken om de tafel om te praten over een andere werkwijze met betrekking tot de berekeningen van het instituut.

    • Jules Seegers