IFFR

Het International Film Festival Rotterdam begint over twee weken. Filmredacteur Coen van Zwol tipt alvast een aantal hoogtepunten.

127 Hours

Danny Boyle, regisseur van Slumdog Millionaire, maakt het onmogelijke waar: de claustrofobische overlevingsstrijd van een wandelaar die klem zit in rotskloof is introspectief en opwindend en maakt het afzagen van een arm tot een triomf.

Pa Negre

Misantropische plattelandsthriller van regisseur Agustí Villaronga over Spanje onder Franco: zoveel nare, nietsontziende wendingen dat je er fascist van zou worden.

Silent Souls

Dromerig, betoverend en eigenlijk leugenachtige meditatie van regisseur Aleksej Fedortsjenko over de liefde en begrafenisrituelen van een door de Russen onder de voet gelopen Finse stam.

Essential Killing

Poolse veteraan Jerzy Skolimowski verrast met actiefilm over een ontsnapte Talibaan die gaandeweg omslaat in verstilde meditatie over mens, natuur en eenzaamheid.

13 Assassins

Japanse veelfilmer Miike Takashi laat een zeldzaam sereen en klassiek samoeraidrama ontaarden in een eindeloos bloedbad met verrassend moderne personages.

Post Mortem

Chileense filmmaker Pablo Larrain toont in een vervolg op zijn eerdere Rotterdamhit Tony Manero, en met dezelfde hoofdrolspeler, de gewelddadigheid die volgt op de coup tegen Allende in 1973. Man zonder eigenschappen die werkt in lijkenhuis valt voor zangeres.

The White Sun of the Desert

Komische Sovjet-klassieker van regisseur Vladimir Motyl over een Rus die de volkeren van Centraal-Azië het communisme komt brengen, maar wordt opgescheept met een harem.

El Sicario Room 164

Beklemmend, minimalistisch portret door Gianfranco Rosi van een voortvluchtige Mexicaanse contractmoordenaar in dienst van drugskartel.

Attenberg

Griekse, vervreemde experimenteerdrift van regisseur Athina Rachel Tsangari uit de school van Dogtooth. Riekt soms naar toneelschoolgedoe, deze film over een autistisch aandoend meisje met een stervende vader, maar fascineert desondanks.

Reign of Assassins

Kung fu-meligheid van John Woo over moordenaarsechtelieden Mr. en Mrs. Smith die dat niet van elkaar weten. Wordt eerst grappiger en dan droevig.

Somewhere

Herhalingsoefening van Sofia Coppola, deze winnaar van de Gouden Leeuw van Venetië. Leegte in de gouden kooi van het succes. Maakt geen punt, maar doet dat extreem innemend en precies.

Kaartverkoop

De 40ste editie van het International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 26 januari t/m 6 februari 2011.

De online kaartverkoop op www.filmfestivalrotterdam.nl begint vrijdag 21 jan. om 20u; online gekochte kaarten zijn vanaf woensdag 26 jan. 9u af te halen aan de centrale kassa in de Doelen te Rotterdam.

Tickets kunnen ook aan de kassa gekocht worden, vanaf dinsdag 25 jan. 9u in De Doelen. Het festival houdt een aantal kaarten vast voor verkoop aan het begin van de vertoning.

Voor Tiger Friends start de onlinekaartverkoop een dag vóór de reguliere verkoop, op donderdag 20 jan. om 20u. Tiger Friends kunnen voor maximaal vijftien voorstellingen twee tickets kopen.