Hollandse bromsnorren

HHet meest opmerkelijke aan de discussie over een nieuwe Nederlandse missie naar Afghanistan is dat de belangrijkste vraag niet wordt gesteld. Helpt het wel?

Het kabinet wil een trainingsmissie sturen naar een relatief rustige, noordelijke provincie om politieagenten op te leiden. Ten eerste vraag ik me sowieso af wat je eigenlijk moet kunnen om politieagent te zijn, maar dat ter zijde. Waarschijnlijk bestaat de opleiding uit een cursusje verkeersregels en twee schietlessen. En dan? Wat moet die politie dan eigenlijk helemaal gaan doen? De Talibaan een bekeuring geven omdat ze bermbommen plaatsen en westerse soldaten beschieten?

Een politiemacht is de sterke arm van het wettelijk gezag. Maar Afghanistan is een hopeloos corrupt land waar elke vorm van centraal gezag ontbreekt. De regering in Kabul is zwak en het grootste probleem is dat de Talibaan haar niet erkennen. Geen enkele politieman, hoe goed opgeleid ook, kan zijn werk doen in een klimaat van wetteloosheid. De bestaande Afghaanse politie is hopeloos corrupt. Dat is logisch. Als je bazen zelf corrupt zijn, niemand zich aan de wet houdt en een groot deel van de bevolking de wet niet eens erkent, heb je weinig andere keuze.

Het zou naïef zijn om te denken dat onze nieuwe politieagenten onkreukbaar zullen zijn omdat ze zijn opgeleid door onkreukbare Hollandse bromsnorren. Waarschijnlijk loopt de helft sowieso meteen, met dienstwapen en al, over naar de Talibaan.

En je kunt het wel hardnekkig een trainingsmissie noemen, het blijft hoe dan ook een bijdrage aan een oorlog. Of je nou zelf op de Talibaan schiet, of mensen opleidt om op de Talibaan te schieten, fundamenteel verschillen die twee weinig. In elk geval zullen de Talibaan daar geen verschil in zien. De vraag of een trainingsmissie effectief is, komt dus neer op de vraag of de oorlog effectief is. We kloppen ons op de borst vanwege onze grote inzet in de provincie Uruzgan. En? Heeft het geholpen? Is dat nu een vredige en florerende provincie waar meisjes fluitend naar de door Nederlanders gebouwde school fietsen over door Nederlanders aangelegde fietspaden?

ilja leonard pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer