Hof: vervolgen Berlusconi mag

De strafprocessen tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi mogen weer worden hervat. Het Constitutionele Hof acht de wet „legitieme verhindering” die Berlusconi’s regering had ingevoerd deels ongrondwettig. Berlusconi mag niet meer zelf bepalen of hij verhinderd is voor een rechtszitting door zijn werkzaamheden als premier. Vanaf vandaag zal elk beroep op die wet apart worden getoetst door een rechter. Alleen zo voldoet de wet aan de eis dat elke burger gelijk is voor de wet, aldus het Hof.

Het gerechtscollege heeft gisteren ook ingestemd met een referendum over wat nog rest van de wet „legitieme verhindering”. Als dat er echt komt, hangt Berlusconi een volksverdict boven het hoofd over zijn juridische problemen.

Berlusconi is in totaal 28 keer aangeklaagd. Er lopen nog vier processen. Het laatste jaar zijn veel magistraten overgeplaatst, waardoor de zaken weer opnieuwmoeten beginnen. Verjaring lijkt daardoor onvermijdelijk. De premier wordt onder meer beschuldigd van omkoping van de Britse advocaat David Mills. Deze heeft in ruil voor 600.000 dollar zijn cliënt Berlusconi in een rechtszaak beschermd door mijneed te plegen.

Vanochtend werd duidelijk dat Berlusconi ook een gerechtelijk onderzoek wacht, omdat hij onrechtmatig zou hebben ingegrepen om een jonge nachtclubdanseres te beschermen tegen arrestatie. Het gaat om Ruby, een tot voor kort minderjarige Marokkaanse prostituee die Berlusconi’s dansfeestjes bezocht. Ze vertelde vorig jaar over wilde „boenga boenga”-feesten waarbij jongedames zich zeer bloot geven aan de premier.