Brand Zwijndrecht woedt nog

UPDATE 7.15: Brand woedt nog steeds. Nieuwe poging om met schuimdeken te blussen. A16 weer vrijgegeven.

Op het rangeerterrein Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht woedt zaterdagochtend nog steeds een grote brand (beeld). De brandweer probeert het vuur voor de tweede maal met een schuimdeken te blussen. Een eerste poging mislukte.

Het gaat om twee goederenwagons met staal en ethanol (alcohol). Ethanol is zeer brandbaar, maar er is geen explosiegevaar laat een woordvoerder van politie Zuid-Holland-Zuid weten. Het is niet bekend hoe de brand is ontstaan. Het gaat hier om losstaande wagons en er is geen sprake geweest van een treinbotsing. In totaal zat er meer dan 65 ton van de brandbare stof in, meldt rampenzender RTV Rijnmond.

Ongeveer veertig omwonenden zijn geëvacueerd wegens explosiegevaar. Ze hebben de nacht doorgebracht in een zalencomplex in Zwijndrecht. Er is een telefoonnummer geopend waar informatie aan omwonenden wordt gegeven: 078 6355280.

http://www.youtube.com/watch?v=6WA177dsMGI

Rangeerterrein Kijfhoek is onderdeel van de Betuwelijn. Keyrail, dat de Betuwelijn exploiteert, is telefonisch niet bereikbaar. Hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. Twee lpg-wagons die ook op het terrein stonden zijn weggesleept. De wagons waren leeg, maar niet schoon. Daardoor zou het tot een explosie kunnen komen als ze vlam zouden vatten. De brandende wagon maakt deel uit van een trein van in totaal achttien wagons. Deze wagon is van railvervoerder DB Schenker.Vooralsnog zijn er geen redenen voor omstanders om ramen en deuren gesloten te houden. De politie spreekt van een schone brand. Volgens de NOS verrichten vier meetploegen metingen.

Rangeerterrein Kijfhoek (FOTO: Google Maps)Rangeerterrein Kijfhoek (FOTO: Google Maps)

Verhoogde alertheid, maar luchtalarm gaat niet af
De politie stuurde omstanders weg vanwege het explosiegevaar. Endandit.nl meldt dat de politie een sms-alert heeft verstuurd met een straal van vijf kilometer:

Politie deed een sms alert uit: ‘Trein in brand rangeerterrein Kijfhoek Zwijndrecht. Brandweer blust. A16 beide richtingen afgesloten. Voorlopig geen actie vereist. Nader bericht volgt. VRZHZ’

Ook is de alarmfase GRIP-3 afgekondigd, dit is de op twee na hoogste alarmfase. Dit betekent dat er een dreiging is voor het welzijn van (grote groepen van) de bevolking binnen één gemeente. Maar dit is ook een alarmfase die gebruikt wordt bij een grote verstoring van de openbare orde. In tegenstelling tot eerdere berichten is het luchtalarm in Zwijndrecht niet afgegaan.

A16 weer vrijgegeven

Na het wegslepen van de LPG-wagons kon ook de A16 weer worden vrijgegeven, die de eerste helft van de nacht afgesloten was geweest.

Op last van de brandweer is het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht de hele nacht stilgelegd, meldt de site van de NS. Dit blijft zo tot het sein brand meester is gegeven, meldt RTV Rijmond.

    • Hans Klis