Ghana gestraft om politiek

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Ghana geschorst. De reden is dat de regering in de hoofdstad Accra zich te intensief bemoeit met het nationale olympische comité van Ghana.

De straf werd bepaald door het uitvoerende comité van het IOC, dat de afgelopen twee dagen vergaderde in Lausanne. IOC-voorzitter Jacques Rogge vertelde dat tot de maatregel is besloten nadat divers gesprekken met het Ghanese ministerie van Sport niet tot resultaat hadden geleid.

Eerder schorste het IOC om dezelfde reden Koeweit. Die straf werd opgeheven nadat de overheid zich terugtrok uit het nationale olympische comité.

De straf houdt in dat Ghanese sporters niet mogen meedoen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen, officials niet meer welkom zijn op IOC-bijeenkomsten en het IOC Ghana niet langer financieel ondersteunt.

De geschiedenis heeft geleerd – bijvoorbeeld in vergelijkbare gevallen bij de wereldvoetbalbond FIFA – dat regeringen onder de druk van een schorsing uiteindelijk zwichten. Rogge zei gisteren voor Ghana te hopen op een dergelijk scenario.

Maar als de straf tot en met ‘Londen’ blijft gehandhaafd, wordt het nationale voetbal het grootste slachtoffer. De Ghanese ploeg onder 20 jaar is de regerend wereldkampioen en favoriet voor de olympisch titel in 2012.

Het IOC heeft verder besloten dat sporters uit de Nederlandse Antillen in Londen als onafhankelijke deelnemers onder de olympisch vlag uitkomen. Omdat de status van de Antillen binnen het Nederlands koninkrijk is veranderd, erkent het IOC de Antillen niet meer als een zelfstandig land.

Het IOC bekijkt later of Antillianen voor Nederland mogen meedoen. NOC*NSF hoopte dat topsprinter Martina in Londen voor Nederland zou mogen uitkomen.