Games van spelen vroeger nu

Een van de allereerste videogames heette ‘Pong’. Je kunt het spelen op een tentoonstelling, die je terugflitst in de tijd.

None

Een geschiedenisles krijgen door een tegenstander met een harde trap uit te schakelen. Dat kan in Amsterdam. Stichting Mediamatic neemt bezoekers mee door de geschiedenis van de videogames en die leer je al spelend. Hun eerste tentoonstelling gaat over Arcadegames, dit zijn de allereerste videogames. De organisatoren verbinden via allerlei snufjes deze oude games met moderne zaken als facebook en informatie op het internet.

Wanneer je de tentoonstellingszaal binnenloopt, word je teruggeflitst naar een Arcadehal. Grote, logge machines waarop je één bepaald spelletje kan spelen, staan in rijtjes naast elkaar. Vroeger hadden mensen nog geen spelconsoles thuis en gingen ze gamen in speciaal daarvoor ontworpen speelhallen. Bij het begin van de tentoonstelling moet je een ‘Iktag’ activeren, een computerchip die je om je pols draagt en die via internet registreert wie je bent en wat je speelt. Als je je Iktag verbindt met je facebookprofiel, kan je ook spelletjes aanraden aan vrienden (‘liken’) en foto’s maken terwijl je speelt. Zo kunnen je vrienden op het net je ontdekkingstocht volgen.

De eerste spelletjes die je op de tentoonstelling tegenkomt, werden gemaakt in 1979 en zijn heel eenvoudig. Zo is er Pong, waarbij je een balletje dat over je scherm vliegt moet wegkaatsen.

Iets verderop kan je Mortal Combat spelen. Dit vechtspel kwam dertien jaar na Pong op de markt en het verschil is enorm: de figuren zien er niet langer uit als vreemde vierkante wezentjes, maar als mensen! Het is vreemd te horen dat er ooit protest kwam op het spel. Mensen vonden het toen te gewelddadig, terwijl de paar spatjes bloed die van de vechters afspatten voor gamers vandaag braaf lijken.

De tentoonstelling eindigt met de race- en schietspelletjes die je vandaag nog in luchthavens ziet staan. Hoewel de spellen er ouderwets uitzien, zijn ze best moeilijk. Dat zeggen zelfs ervaren gamers als Ruben (11). Noah (13) vindt de computerspellen van vandaag spannender omdat er een verhaal in zit. Maar het gezicht van je ouders wanneer je hen verslaat in de spelletjes die zij speelden als kind, maakt het ontbreken van een verhaal helemaal goed.

Sabeth Snijders

Tot 27 maart, Vijzelstraat 68, Amsterdam. www.mediamatic.net