Forse winst voor chipmaker Intel

De Amerikaanse chipmaker Intel heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug. Het bedrijf zag zijn nettowinst stijgen met 48 procent tot 3,4 miljard dollar (2,5 miljard euro). Het resultaat was veel beter dan waar analisten op hadden gerekend. Volgens topman Paul Otellini geeft het resultaat aan dat de computermarkt de economische crisis helemaal te boven is. Elke dag worden wereldwijd nu meer dan 1 miljoen pc’s verkocht, meer dan ooit te voren. Vooral bedrijven, die tijdens de crisis van de jaren 2008 en 2009 de hand op de knip hielden, geven weer geld uit aan vervanging en uitbreiding van hun computerbestand.

Intel domineert de markt van chips. In 80 procent van alle computers zitten chips van Intel.

De omzet van Intel steeg in het vierde kwartaal naar 11,5 miljard dollar, vorig jaar was dat in de vergelijkbare periode 10,6 miljard.

Voor het eerste kwartaal van 2011 verwacht Intel een omzet tussen de 11,1 miljard en 11,9 miljard dollar.

Otellini gaat uit van een stijging van de omzet dit jaar van 10 procent. Daarmee zou Intel op een jaaromzet komen van rond de 48 miljard dollar, tegenover 43,6 miljard in 2010.

Intel is het eerste grote technologiebedrijf dat cijfers over het vierde kwartaal heeft verstrekt. In de sector bestond enige ongerustheid over de opkomst van smartphones en tabletcomputers die de omzet van de chipproductie zou kunnen drukken. Afgaande op de cijfers van Intel is dit vooralsnog niet het geval.

Intussen zit Intel niet stil op de markt van de mobieltjes. Het bedrijf heeft een chip ontwikkeld onder de naam Atom, bestemd voor mobiele telefoons en tabletcomputers. Deze chip moet het opnemen tegen de ARM-chip, die nu gangbaar is in mobiele telefonie.

Volgens Intel is de Atom-chip geschikt voor toepassing in 35 verschillende tabletcomputers en een groot aantal mobiele telefoons. (AP, Reuters)