Film

Tournée

De veelgevraagde Franse acteur Mathieu Amalric imponeert als regisseur van Tournée, een bitterzoete roadmovie over Amerikaanse stripteaseuses en hun Franse manager die langs Franse provincieplaatsen trekken. Door zijn wervelende, hectische stijl een heftige ervaring van eenzaamheid en onthechting. Amalric is geïnteresseerd in het creëren van een ‘explosie van het nu’.

In 7 bioscopen

Les petits mouchoirs

De beste bezochte film van eigen bodem in Frankrijk vorig jaar. Als Ludo wordt geschept door een vrachtwagen en in het ziekenhuis terechtkomt, gaat zijn vriendengroep toch op vakantie en is erg druk met zichzelf. Sterrencast, met onder meer Marion Cotillard, krijgt van regisseur Guillaume Canet volop kans om te schitteren, maar de film is wel wijdlopig.

In 11 bioscopen

Niet zonder jou

Intiem portret van kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall, de ouders van documentairemaker Peter Lataster. Met zijn eveneens filmende echtgenote Petra Lataster-Czisch komt hij zowel ongemakkelijk als ontroerend dicht bij het proces van ouderdom en aftakeling van zijn dementerende moeder en zijn door doofheid en mobiliteitsproblemen geplaagde vader. Tevens een bescheiden ode aan de troost van de kunst.

In 3 bioscopen

Vénus Noire

Een doffe dreun die de kijker nog lang zal heugen. Vénus Noire van Abdellatif Kechiche dwingt de kijker resoluut in de rol van naargeestig voyeur. Vénus Noire vertelt het lijdensverhaal van de ‘Hottentot Venus’ Saartjie Baartman die begin negentiende eeuw als kermisattractie naar Europa werd gehaald om haar uitzonderlijke anatomie, vooral door haar omvangrijke billen. Ze gleed af naar de prostitutie en overleed in 1815. Haar stoffelijke resten waren anderhalve eeuw in het Parijse Musée de l’Homme te zien. Een verpletterend beeld van koloniale verhoudingen en van de gekoloniseerde mens.

In 9 bioscopen

Norwegian Wood

Verfilming van Haruki Murakami’s doorbraakroman Norwegian Wood (1987) over grote thema’s: liefde, lust, seks, dood en depressie in het Tokio van de jaren zestig. Student Toru Watanabe wordt verscheurd tussen zijn liefde voor de labiele Naoko en de sprankelende Midori. In Norwegian Wood vormt zelfmoord de rode draad. De beelden en locaties van de Vietnamese regisseur Tran Ahn Hung zijn prachtig, maar blijven wat decoratief.

In 19 bioscopen

Potiche

Verrukkelijke bonbon van François Ozon. Trofeevrouw Catherine Deneuve strijdt in bewerking van boulevardkomedie in de jaren zeventig met haar man om de macht over fabriek, gezin en relatie. Onschuldige camp, prachtig vormgegeven, met een leuke bijrol voor Gérard Depardieu.

In 19 bioscopen.

The Kids Are All Right

Prachtig tegendraadse zedenkomedie waarin Annette Bening en Julianne Moore schitteren als uitgeblust lesbisch echtpaar. Dochter Joni (18) Zoon Laser (15) sporen biologische vader op via de spermabank. Hij blijkt een vreselijk charmante losbol die van alles overhoop haalt.

In 18 bioscopen.

Cinema Palace

Een van Nederlands oudste bioscopen in Haarlem moet plaatsmaken voor een moderne winkel. Op 15 januari is er een afscheidsfeest met variété, dans, zang, comedy, dj’s en oude films met live pianomuziek.

Op 15 jan van 20-02u, Grote Houtstraat 111-113, Haarlem. Inl www.cinemapalace.varieteshow.com.