Film

Gerard Depardieu als Bellamy (2009). Foto AFP Bellamy (2009) Pers: Gerard Depardieu Dir: Claude Chabrol Ref: BEL080AD Photo Credit: [ Alicéléo / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

Bellamy

Regie: Claude Chabrol

Met: Gérard Depardieu, Marie Bunel, Jacques Gamblin

Dvd film

De zwanenzang van de Franse regisseur Claude Chabrol, die vorig jaar op 80-jarige leeftijd overleed, was de eerste film die hij maakte met Gérard Depardieu. Op de begintitels is te zien dat Bellamy is opgedragen aan twee Georges. Daarmee doelt Chabrol op chansonnier Georges Brassens, wiens muziek een verrassende rol speelt in de climax van de film en detectiveschrijver Georges Simenon, de auteur van vele boeken over de aimabele inspecteur Maigret. Depardieu speelt een variatie op Maigret, inspecteur Bellamy. Hij is met zijn vrouw op vakantie in de Provence, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan als zijn interesse wordt gewekt door een wat vreemd figuur die zijn hulp vraagt.Bellamy’s onderzoek wordt verstoord als zijn halfbroer op bezoek komt, een getourmenteerde, niet helemaal betrouwbare man die gokt en drinkt.

Wat volgt is een psychologisch portret van Bellamy, de details van het misdaadverhaal zijn minder belangrijk. Vooral zijn liefdevolle relatie met zijn vrouw is schitterend getroffen door Chabrol. Hun symbiose blijkt uit een mooie scène waarin hij het brood bebotert en aan zijn vrouw geeft, waarna zij er jam op smeert.

André Waardenburg

The Limits of Control

Regie: Jim Jarmusch

Met: Gérard Depardieu, Marie Bunel, Jacques Gamblin

Dvd film

Jim Jarmusch heeft niet veel nodig om The Limits of Control spannend te houden. De titel zegt het al. In dit verhaal over een huurmoordenaar tijdens zijn laatste opdracht, gaat het erom hoe ver je als verhalenverteller de teugels kan laten vieren zonder de aandacht te verliezen. Jarmusch is een filmmaker van strak gecomponeerde beelden; daar verliest hij geen moment de controle. Maar plot en verhaal komen duidelijk op het tweede plan. Wat deze road movie door Spanje spannend houdt zijn de onverwachte wendingen en absurde ontmoetingen die de door Isaach de Bankolé gespeelde Lone Man voortdrijven als waren zijn avonturen een lange uitgerekte kettingreactie. Wat helpt is dat de personages die hem met behulp van geheimzinnige lucifersdoosjes en mysterieuze briefjes vooruit helpen worden gespeeld door een lange reeks bekende acteurs als Tilda Swinton, John Hurt en Jarmusch- lieveling Bill Murray. Op dvd kun je de cryptische dialogen terugluisteren („die aanlokkelijk diep klinken, maar vooral de kalmerende woorden zijn van een meesterhypnotiseur.

Dana Linssen

Jean-Michel Basquiat. The Radiant Child

Regie: Tamra Davis

Dvd documentaire

Jeffrey Wright speelde Jean-Michel Basquiat fantastisch in de speelfilm die Julian Schnabel in 1996 over deze Afrikaans-Amerikaanse kunstenaar maakte, maar Jean-Michel Basquiat speelt hem nog beter in de documentaire die Tamra Davis vorig jaar samenstelde. Speelt, want Basquiat is ook in deze film een ster die zijn eigen schilderijen overschaduwt. En die schilderijen zijn in deze documentaire al zo goed, ze lijken nu nog beter dan in 1988, het jaar dat Basquiat overleed. Hij was toen 27, en ook al doet Davis haar best om het werk op de voorgrond te stellen, toch wint zijn gezicht. Maar zowel het werk als zijn schoonheid worden overschaduwd door de romantische tragedie van zijn leven.

Kern van de documentaire is een interview met Basquiat dat Davis in 1986 opnam. Daaromheen zit archiefmateriaal en gesprekken met vrienden, galeriehouders en journalisten. Basquiat komt naar voren als iemand die beroemd wilde worden, beroemd werd en toen aan de roem ten onder ging. Hij stierf aan een overdosis heroïne. Een soort Edie Segdwick dus, net als Basquiat later een protegé van Andy Warhol, met als grootste verschil dat Basquiat meer talenten had dan schoonheid alleen. The Radiant Child laat goed zien hoe klein de afstand tussen avant-garde en establishment in de jaren tachtig kon worden en dat racisme toen nog gewoner was dan nu.

Bianca Stigter

Ook uitgekomen

The American

Met: George Clooney, Thekla Reuten. Met de nodige hype omgeven trage thriller van sterfotograaf Anton Corbijn, met George Clooney als professionele moordenaar die zijn leven wil beteren.

Crime d’Amour

Alain Corneau’s thriller over twee ijskoude vrouwen die een bittere en vernederende strijd om de macht uitvechten.