ECB gaat door met steunaankopen op obligatiemarkt

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft de overheden van de eurozone helpen om de schuldencrisis te beteugelen. Jean Claude Trichet waarschuwt de lidstaten tegelijkertijd dat ze de bron van de crisis – hoge schulden en opgelopen begrotingstekorten – harder moeten aanpakken.

Trichet, voorzitter van de ECB, deed zijn uitspraken gisteren in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit. De ECB heeft de rente ongewijzigd gelaten op het lage niveau van 1 procent, maar Trichet zinspeelde voor het eerst sinds lange tijd op een renteverhoging in de toekomst. De laatste renteverhoging dateert van ruim tweeënhalf jaar geleden, vlak voor de verdere verslechtering van de wereldeconomie na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers.

De koers van de euro steeg gistermiddag tot boven 1,33 dollar door de hint van Trichet op een renteverhoging. Door te zeggen dat 1 procent „nu nog” een verantwoord renteniveau is, gaf Trichet aan een verhoging te overwegen. Een hogere rente moet de inflatie afkoelen, mocht het prijspeil gedurende het jaar verder stijgen. De inflatie kwam vorige maand voor het eerst in tijden boven het door de ECB gewenste niveau van maximaal 2 procent.

De ECB blijft zich inzetten om een verdere uitbreiding van de schuldencrisis in de eurozone tegen te gaan. De centrale bank gaat onverminderd door met het inzetten van haar belangrijkste wapen, het inkopen van obligaties van eurolanden, bleek uit de woorden van Trichet.

In een poging om de koers van de euro stabiel te houden neemt de ECB sinds mei vorig jaar schuldpapier van eurolanden af binnen het obligatieprogramma. Begin deze week zou de ECB nog hebben ingegrepen door Portugese staatsobligaties te kopen, vlak voordat Portugal nieuwe obligaties in de markt moest zetten. De ECB bevestigde deze geruchten niet.

Trichet herhaalde gisteren zijn steun voor een uitbreiding van het steunfonds voor eurolanden, de Europese Stabiliteitsfaciliteit (EFSF). „Wij vonden, en vinden nog steeds, dat het stabilisatiefonds een kwantitatieve en kwalitatieve verbetering nodig heeft”, zei Trichet. Het vergroten van het vangnet moet investeerders geruststellen dat obligaties van eurolanden een veilige belegging zijn. Dreigt een lidstaat te weinig reserves te hebben om de rente op uitstaande obligaties te betalen, dan kan het een relatief goedkope lening van de EFSF krijgen.

Alhoewel succesvolle obligatieveilingen door Spanje en Portugal deze week de speculaties verminderden dat de twee Zuid-Europese landen de eerstvolgende kandidaten zijn voor een noodleningen uit het EFSF, houdt de bezorgdheid aan. Hooggeplaatste functionarissen van de Europese Unie, onder wie eurocommissaris van monetaire zaken Olli Rehn, willen de capaciteit van het fonds om die reden uitbreiden. Duitsland heeft nog geen steun toegezegd voor de plannen.

Trichet sprak de nationale overheden van de 17 lidstaten van de eurozone streng toe tijdens de persconferentie. Hij benadrukte dat het primair de verantwoordelijkheid van de lidstaten is een einde te maken aan de al ruim een jaar durende schuldencrisis. Eurolanden moeten al het mogelijke doen om hun doelen te halen voor het terugdringen van begrotingstekorten. Trichet gaf met zijn waarschuwing opnieuw aan dat de ECB niet langer in zijn eentje de redder van de eurozone wil zijn. Het obligatieprogramma van de ECB helpt de schuldencrisis in toom te houden, maar het gevaar is pas geweken als de overheidsfinanciën van de lidstaten weer op orde zijn.