Dodental in Brazilië loopt op tot 495

Dakloze inwoners worden opgevangen in een stadion in Teresópolis, de Braziliaanse stad die het zwaarst is getroffen door het natuurgeweld in Zuidoost-Brazilië. Foto AP People displaced by landslides fill a stadium being used as a shelter in Teresopolis, Brazil, Thursday Jan. 13, 2011. At least 350 people have died after landslides hit early Wednesday, and 50 or more were still missing, according to officials. (AP Photo/Felipe Dana)
Dakloze inwoners worden opgevangen in een stadion in Teresópolis, de Braziliaanse stad die het zwaarst is getroffen door het natuurgeweld in Zuidoost-Brazilië. Foto AP People displaced by landslides fill a stadium being used as a shelter in Teresopolis, Brazil, Thursday Jan. 13, 2011. At least 350 people have died after landslides hit early Wednesday, and 50 or more were still missing, according to officials. (AP Photo/Felipe Dana) AP

Het dodental als gevolg van modderlawines en overstromingen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is gisteravond gestegen tot zeker 495. Verwacht wordt dat het dodental hoger zal uitvallen. President Dilma Rousseff bezocht gisteren per helikopter het gebied.

Reddingswerkers denken dat het aantal doden in Zuidoost-Brazilië de 500 ruim zal passeren omdat ze de zwaarst getroffen wijken in de plaats Teresópolis nog moeten bereiken. In deze stad, circa 65 kilometer boven de kustplaats Rio de Janeiro, is het dodental opgelopen tot zeker 223. Vele lichamen liggen nog ter identificatie voor het politiebureau van Teresópolis. „Wat hier is gebeurd is absurd”, zei de 54-jarige inwoner Albertino Lazaro tegen de pers. „Het lijkt op de Vietnamoorlog.”

In Nova Friburgo, een gemeente nabij Teresópolis die oorspronkelijk is gevestigd door Zwitserse migranten, zijn zeker 214 doden gevallen. In Petrópolis, ooit de zomerverblijfplaats van de koninklijke familie in Brazilië, zijn zeker veertig doden gevallen.

Naar schatting meer dan 13.500 mensen zijn dakloos geworden door het natuurgeweld. De schade loopt in de miljarden euro’s. In de getroffen regio, Serrana, wordt veel groente en fruit voor de markt in de deelstaat Rio de Janeiro geteeld. De overstromingen, modderstromen en landverschuivingen hebben geen noemenswaardige schade aangericht aan de teelt van bekende Braziliaanse producten als soja, suiker, sinaasappelen en koffiebonen.

De ramp is de eerste grote test voor de nieuwe president Dilma Rousseff die begin dit jaar is aangetreden. Rousseff beloofde gisteren 780 miljoen reais (350 miljoen euro) aan hulpgoederen. Er zijn 210 leden van de nationale reddingsbrigade naar het getroffen gebied gezonden.

President Rousseff toonde haar medeleven na de „zeer dramatische” gebeurtenissen, maar wees er ook op dat veel verwoeste huizen illegaal waren gebouwd. Op berghellingen zijn veel krottenwijken gebouwd met huizen die niet tegen het natuurgeweld zijn bestand. Het bouwen van huizen op risicovolle plaatsen is volgens Rousseff „eerder regel dan uitzondering” in Brazilië.

In Zuidoost-Brazilië viel dinsdag op sommige plaatsen op een dag meer regen dan gemiddeld in een hele maand: 26 centimeter. Rivieren en beken traden buiten hun oevers en sleurden huizen op berghellingen mee de diepte in. Veel bewoners werden verrast in hun slaap of hadden geen tijd meer om te vluchten. (AP, AFP, Reuters)