Dodental Brazilië loopt op tot boven 500

View of the only house that was not swept by the water after heavy rains at the village of Vieira, 40 km from Teresopolis and 35 km from Nova Friburgo, state of Rio de Janeiro, Brazil, on January 13, 2011. Brazil Thursday was grappling with its worst natural disaster in more than four decades, a calamitous collapse of rain-soaked hillsides near Rio that killed 455 people so far. AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA
View of the only house that was not swept by the water after heavy rains at the village of Vieira, 40 km from Teresopolis and 35 km from Nova Friburgo, state of Rio de Janeiro, Brazil, on January 13, 2011. Brazil Thursday was grappling with its worst natural disaster in more than four decades, a calamitous collapse of rain-soaked hillsides near Rio that killed 455 people so far. AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA Ook buiten het zwaar getroffen stadje Teresopolis zijn verwoestende modderstromen actief, zoals hier in het dorpje Villa. (Foto AFP / Vanderlei Almeida)

Het dodental als gevolg van de hevige modderstromen in de provincie Rio de Janeiro in het zuidoosten van Brazilië is opgelopen tot tegen de vijfhonderd. De vrees bestaat voor veel meer doden aangezien de ergst getroffen delen van het weggevaagde stadje Teresopolis nog niet bereikt zijn door hulpverleners. Zij bereiden zich voor op meer regen in het door overstromingen getroffen gebied.

De ramp is uitgegroeid tot de ergste in decennia in het Zuid-Amerikaanse land, melden internationale persbureaus. Meer dan tienduizend mensen zijn dakloos geworden. De schade loopt in de miljarden. Het vormt voor de pas aangetreden president Dilma Rousseff de eerste grote crisis.

Naast het verlies van mensenlevens en de enorme aangerichte schade hebben de overstromingen mogelijk een opdrijvend effect op de voedselprijzen, een grote zorg voor de regering. De getroffen regio huisvest veel fruit- en groenteproducenten. Volgens persbureau AP hebben de overstromingen vooralsnog geen effect gehad op de productie van Brazilië’s belangrijkste gewassen: soja, suikerriet, sinaasappelen en koffie.

Bekijk een hier een fotoserie over de aangerichte schade.

    • Bart Hinke