‘De iPad bevrijdt ons uit de computerstoel’

'Bevrijdt uit de computerstoel'. Foto AP / Rich Pedroncelli

Temidden van de veldslag (en hier) rond het geld dat met de iPad is te verdienen even aandacht voor een ander aspect van dit apparaat: hoe het ons leesgedrag verandert - en hoe met de toename van het digitale lezen het ook gewoon is geworden dat bedrijven dat nieuwe leesgedrag onmiddellijk vast kunnen stellen.

De iPad maakt het mogelijk digitaal te lezen in een gemakkelijke omgeving, constateerde webapplicatie ‘Read it later’ deze week. De iPad bevrijdt zijn eigenaar uit “de gevangenis”‘ van zijn computerstoel.

Met ‘Read it later’ kan de gebruiker interessante artikelen die hij online vindt snel in een lijst plaatsen om, inderdaad, later te lezen. Het bedrijf weet dus precies wat de gebruikers opslaan en wanneer ze het  weer openen.

Twee grafieken uit het blog:
Gebruikers van een gewone PC lezen de verhalen die ze opslaan overdag of in de loop van de avond - niets  bijzonders. Bijzonder wordt het gedrag van de PC-gebruiker zodra hij een iPad bezit. Het enige moment waarop een iPad-eigenaar nog een artikel op een PC leest is tussen de middag, ofwel de lunchpauze op het werk.

Wanneer lezen iPad-eigenaren wél de artikelen die ze overdag tegenkomen? ‘s Avonds als ze in een luie stoel  kunnen zitten:

De iPad-eigenaar laat de PC dus steeds meer links liggen. De iPad bevrijdt zijn eigenaar  uit ‘de gevangenis’ van zijn computerstoel, zoals Read it later het formuleert. De iPad geeft de lezer de vrijheid die krant, tijdschrift of boek ook biedt: makkelijk mee te  nemen en makkelijk op een comfortabele plaats te lezen.

De voorspelling van Read it later:

“As better mobile experiences become more accessible to more readers, this movement will continue to grow. Readers want to consume content in a comfortable place, on their own time and mobile devices are making it possible for readers to take control once more.”

    • Hans van der Lugt