Chauffeur Kato is de echte superheld

The Green Hornet. Regie: Michel Gondry. Met: Seth Rogen, Jay Chou, Christopher Waltz, Cameron Diaz. In 90 bioscopen.***

In 1994 introduceerde filmmaker Michel Gondry in een wodkacommercial ‘bullet time’, waarbij de tijd tijdens de actie bevriest en de camera bedaard rondcirkelt – in de jaren na The Matrix (1999) werd dat een filmcliché. In The Green Hornet komt Gondry met een nog veel complexer effect: ‘Kato time’, waarin iedereen in zijn eigen tempo vecht, de held Kato driemaal zo snel als de boeven.

Kato is de enige echte superheld in The Green Hornet. Hoofdpersoon is de gemaskerde Green Hornet zelf, sinds de jaren dertig held van radioseries en in de jaren zestig één seizoen op tv. In die tv-serie werd hij al overschaduwd door zijn kungfu bedreven chauffeur Kato, gespeeld door de onbekende Bruce Lee.

In Gondry’s versie speelt de goede lobbes Seth Rogen de erfgenaam van krantenimperium Britt Reid, alias The Green Hornet. Hij is steenrijk, maar ook een brallerig, incompetent feestbeest dat als een soort dynamo anderen met zijn hersenloos optimisme in beweging zet.

Zoals de al te bescheiden, haast depressieve Kato: een genie met superkrachten die Reid in de boedel van zijn vader aantreft. Deze chauffeur wordt gepromoveerd tot beste vriend en assistent, waarna het duo besluit de misdaad te bestrijden door zich als meestercriminelen voor te doen.

Doelwit is gangsterbaas Chudnovsky (Christopher Waltz), die zijn gebrekkige zelfvertrouwen over naam, leeftijd en garderobe („Am I not cool?”) compenseert met extreem geweld. Splijtzwam in de mannenvriendschap is de bloedserieuze Lenore Case (Cameron Diaz).

The Green Hornet peurt zijn humor vooral uit rivaliteit tussen de held en sidekick, gespeeld door de Taiwanese popster Jay Chou. Hun dynamiek lijkt nog het meest op die van Lambik en Jerom in Suske & Wiske. Toch is de signatuur van de visuele vernieuwer Michel Gondry minder zichtbaar dan gehoopt.

Zijn retrocool-stijl en ‘Kato time’, in weinig overtuigend 3D, bevredigen zonder te verbazen. Verrassend hoe weinig Gondry verrast: nu kijken of The Green Hornet seriepotentieel heeft.

    • Coen van Zwol