Chauffeur Cato is hier de superheld

In 1994 introduceerde filmmaker Michel Gondry in een wodkacommercial ‘bullet time’, waarbij de tijd tijdens de actie bevriest en de camera bedaard rondcirkelt – in de jaren na The Matrix (1999) werd dat een filmcliché. In The Green Hornet komt Gondry met een nog veel complexer effect: ‘Cato time’, waarin iedereen in zijn eigen tempo vecht, de held Cato doorgaans driemaal zo snel als de boeven.

Cato is de enige echte superheld in The Green Hornet, sinds de jaren dertig held in radioseries en in de jaren zestig één seizoen op tv. In die tv-serie werd de gemaskerde held al overschaduwd door zijn in kungfu bedreven chauffeur Cato, gespeeld door de onbekende Bruce Lee.

In Gondry’s versie speelt de goede lobbes Seth Rogen erfgenaam van een krantenimperium Britt Reid, alias The Green Hornet. Steenrijk, maar ook een brallerig, incompetent feestbeest die als een soort dynamo anderen met zijn hersenloos optimisme in beweging zet. Zoals de al te bescheiden, haast depressieve Cato, een genie met superkrachten die Reid in de boedel van zijn vader aantreft. Deze chauffeur wordt gepromoveerd tot beste vriend en assistent, waarna het duo besluit de misdaad te bestrijden door zich als meestercriminelen voor te doen. Doelwit is gangsterbaas Chudnovsky (Christoph Waltz), die zijn gebrekkige zelfvertrouwen over naam, leeftijd en garderobe („Am I not cool?”) compenseert met extreem geweld. Splijtzwam in de mannenvriendschap is de mooie, bloedserieuze Lenore Case (Cameron Diaz).

The Green Hornet perst zijn humor vooral uit rivaliteit tussen de held en sidekick, gespeeld door de Taiwanese popster Jay Chou. Hun dynamiek lijkt nog het meest op die van Lambik en Jerom in Suske & Wiske. Die ‘bromance’ werkt, de bizarre schurk eveneens, alle bouten en schroefjes zitten op de juiste plaats. Toch is de signatuur van de visuele vernieuwer Michel Gondry minder zichtbaar dan gehoopt. Zijn retrocoolstijl en ‘Cato time’, in weinig overtuigend 3D, bevredigen zonder te verbazen. Verrassend hoe weinig Gondry verrast: de kassa zal leren of The Green Hornet seriepotentie heeft.

The Green Hornet

Regie: Michel Gondry. Met: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz. In 90 bioscopen.***

    • Coen van Zwol