Buitenland

Groot-Brittannië

Gabriel Orozco

Op 19 januari gaat in Tate Modern Londen een expositie open van Gabriel Orozco. Deze Mexicaanse kunstenaar staat bekend om zijn speelse en experimentele kunst. Hij gebruikt bestaande objecten en materialen en bewerkt deze. Beroemd is de schedel met geometrisch patroon erop getekend. Verder zijn er schilderijen en foto’s te zien.

Inl www.tatemodern.uk

België

James Ensor

In SMAK in Gent is de tentoonstelling Hareng Saur: Ensor en de moderne kunst te zien. Naast een uitgebreide selectie van Ensors werk (schilderijen, tekeningen en grafiek) bevat de tentoonstelling ook schilderijen, beeldhouwwerken, video’s, installaties, performances en tekeningen van hedendaagse gelijkgestemden en tegenhangers – onder wie Eija-Liisa Ahtila, Francis Alÿs, Huma Bhabha, Jake & Dinos Chapman, George Condo en Thierry De Cordier.

T/m 27 febr. Inl www.smak.be

Van Eyck tot Dürer

De expositie in het Groeninge Museum in Brugge belicht de invloed van de Vlaamse Primitieven op Midden-Europese kunstenaars tussen 1420 en 1520. Schilders als Jan van Eyck en Hans Memling zorgden voor een artistieke revolutie die vergelijkbaar is met de Italiaanse Renaissance.

T/m 30 jan, Dijver 12. bruggecentraal.be.

Lucas Cranach

Nog t/m 25 januari is in Brussel het werk van Lucas Cranach de Oude te zien. Op 18 januari is er een exclusieve avond voor poëzieliefhebbers. Vijf dichters lieten zich door hem inspireren. Lucienne Stassaert, Stefan Hertmans, Astrid Lampe, Gwenaëlle Stubbe en Han Van der Vegt wekken de schilderijen tot leven. Literaire wandeling langs Cranachs meesterwerken.

Di 18 jan 20u, Paleis voor Schone Kunsten. Tickects (max. 2 per bestelling) via e-mail : literature@bozar.be. Er zijn 75 plaatsen.

Duitsland

Magnum am Set

In het Museum Moderner Kunst Wörlen in Passau wordt 21 januari de fototentoonstelling Magnum am Set geopend. Er worden opnamen getoond van de eerste filmsterren uit Hollywood: Clark Gable, John Wayne en Marilyn Monroe. Maar ook latere sterren als Dustin Hoffman, John Malkovich zijn gefotografeerd door bekende fotografen zoals Inge Morath, Erich Lessing, Ernst Haas, Henri Cartier-Bresson en Cornell Capa. Inl www.mmk-passau.de

Laatste kans

Groot-Brittannïë

Paul Gaugain

Tate Modern in Londen toont een fabelachtig overzicht van de Franse schilder Paul Gauguin, met veel van zijn topwerken, maar ook objecten uit zijn eigen collectie, veel correspondentie en foto’s.

T/m 16 jan, Bankside. Inl tate.org.uk

Frankrijk

Arman

In Centre Pompidou in Parijs is nog even het werk te zien van Arman (1928-2005), net als Yves Klein een belangrijke vertegenwoordiger van het nouveau réalisme. 120 doeken, voorwerpen, beelden en video’s tonen zijn moderniteit.

T/m 17 jan. www.centrepompidou.fr

België

Jacques Tati

Met zijn zes geniale speelfilms maakte regisseur, scenarist en acteur Jacques Tati (1907-’82) zichzelf onsterfelijk. Naast tientallen filmclips zijn op Jacques Tati Deux Temps, Trois Mouvements in Gent originele rekwisieten en kostuums te zien en ook foto’s, affiches, maquettes & storyboards uit de films.

T/m 16 jan Caermersklooster. Inl www.caermersklooster.be