Brisbane kan opruimen

Na de ernstigste overstromingen die ooit werden gedocumenteerd in de staat Queensland in het oosten van Australië, begon vandaag het opruimwerk in de hoofdstad Brisbane. Het terugtredende water heeft een dikke stinkende modderlaag achtergelaten. „De stad moet zich voorbereiden op een ondraaglijke stank”, aldus deelstaatpremier Anna Bligh van Queensland.

Bij de overstromingen zijn volgens Bligh zeker 16 mensen gedood. Volgens de politie zullen vijftig vermisten vermoedelijk nooit meer worden teruggevonden.

De federale regering heeft het aanwezige militaire personeel in het getroffen gebied verdubbeld naar 1.200 man, om te helpen met de schoonmaak. Het is de grootste inzet van militairen sinds cycloon Tracy in 1974 de stad Darwin verwoestte. „Er is heel veel vuil dat moet worden opgeruimd”, aldus de Australische premier Julia Gillard tegen tv-zender ABC.

Ongeveer 30.000 huizen en kantoren in Brisbane, de derde stad van het land, zijn overstroomd. Rond de 66.000 woningen in Queensland zitten nog zonder stroom. Het nationale weerinstituut waarschuwde vandaag voor een verhoogde activiteit van cyclonen, die tot maart zal duren. (Reuters, AFP, AP)