Boeken nieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Zinloos geweld tegen boeken

‘Anonymous’ schrijft sleutelroman over Barack Obama

O, a Presidential Novel verschijnt op 25 januari. De auteur heeft naar verluidt ‘talrijke persoonlijke ervaringen’ met Barack Obama. Aan speculaties dus geen gebrek. Is het Time-journalist Joe Klein, die in 1996 over de Clinton-campagne de roman Primary Colours publiceerde? Klein ontkent hevig, maar dat deed hij in 1996 ook. Is het Obama’s perschef Robert Gibbs, die onlangs vertrok, zijn adviseur David Axelrod of zijn campagnemanager David Plouffe? Of toch, zo speculeerde internetmagazine The Daily Beast, de man die twee bestsellers op zijn naam heeft (Dreams of my Father en The Audacity of Hope), plus een kinderboek en die dichterbij de president staat dan wie ook? (TJ, MS)

Vlaams Belang misbruikt Suske en Wiske in kalender

De extreemrechtse partij Vlaams Belang heeft kalenders uitgedeeld met voorop een Suske en Wiske-afbeelding, nagetekend van het album De Wilde Weldoener (1961). De tekening toont de Gentse burgemeester Daniël Termont, die vanuit een helikopter munten strooit naar buitenlanders. Suske- en Wiske uitgever WPG overweegt juridische stappen. (TJ)

E-books voor baby’s van drie maanden oud

In de strijd om de digitale lezer heeft Apple zijn pijlen op baby’s gericht. Vanaf zes maanden kunnen kinderen voortaan aan de Ladybird’s Baby Touch, geschikt voor iPhone, iPod touch of iPad. In plaats van stoffen flapjes waarachter het kindje nieuwe wonderen kan onderzoeken, moeten ouders of de baby zelf het scherm aanraken voor beweging, geluid en nieuwe plaatjes, die in tempo en kleurgebruik zijn afgestemd op kinderen van 3 tot 18 maanden. Werk aan de winkel. Niet alleen voor alle uitgevers van e-books, ook voor psychologen die zich zorgen maken over schermtijd bij jonge kinderen en baby-RSI-therapeuten. (MS)

Gedicht Garcia Lorca gevonden in Washington

Het verloren gewaande manuscript van een gedicht van Federico García Lorca (1898-1936) is per toeval teruggevonden in de Library of Congress in Washington, aldus de Latin American Herald Tribune. De Spaanse dichter schreef het gedicht New York Oficina y Denuncia in New York tussen 1929 en 1930. Het origineel wijkt in belangrijke mate af van de versie die in 1940 werd gepubliceerd, aldus professor Christopher Maurer van de universiteit van Boston, die de ontdekking deed. (HC)

Op de site

Wie zijn de prijswinnaars van 2011? Atte Jongstra’s wekelijkse geschiedenisrubriek Vroeger Vaderland over D’66 en de nacht van Schmelzer.

M.m.v. Toef Jaeger, Hans Cottyn en Maartje Somers.