Berlusconi kan weer worden vervolgd

De strafprocessen tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi mogen weer worden hervat. Deze uitspraak, gistermiddag, van het Italiaanse Constitutionele Hof, leidt tot politieke onzekerheid over het voortbestaan van het Italiaanse kabinet. De premier heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het vonnis.

Het gerechtscollege acht de wet „legitieme verhindering” deels ongrondwettelijk. Berlusconi mag niet langer zelf bepalen of hij verhinderd is voor een rechtszitting vanwege zijn werkzaamheden als premier. Vanaf vandaag zal ieder beroep op legitieme verhindering afzonderlijk worden getoetst door een rechter.

Volgens Italiaanse politieke commentatoren bedreigt het vonnis de stabiliteit van de regering. Geruchten over verkiezingen in mei doen de ronde. Men zou een val van het kabinet willen uitstellen tot na de viering van het 150-jarig bestaan van Italië op 17 maart.

Het Hof heeft gisteren ook ingestemd met een referendum over de omstreden wet. Berlusconi hangt daardoor een volksgericht sboven het hoofd over zijn juridische problemen.

Berlusconi is in totaal 25 keer aangeklaagd. Er lopen nog drie processen, maar de kans lijkt groot dat de zaken verjaren, omdat het afgelopen jaar veel magistraten zijn overgeplaatst. De premier wordt onder meer beschuldigd van omkoping.