Beeldende Kunst

(vervolg aanraders)

Passie voor perfectie

Zo’n 500 topstukken in de Nieuwe Kerk, Amsterdam geven een spoedcursus islamitische kunst. De kunstwerken die worden geëxposeerd in Passie voor perfectie zijn zeer gevarieerd, in tijd, stijl en geografische afkomst. Van Iran tot Egypte, van India tot China. Van de achttiende tot de twintigste eeuw.

T/m 17 april. De Nieuwe Kerk, Dam. Inl. www.nieuwekerk.nl

Hokusai

In twee opeenvolgende exposities in het Sieboldhuis Leiden wordt de Japanse kunstenaar Hokusai herdacht. Er hangen vooral kleurenhoutsneden, waaronder zijn wereldberoemde De grote Golf (1830); inspiratie voor veel kunstenaars.

Deel 1 t/m 16 jan, deel 2 t/m 27 febr, Sieboldhuis. Rapenburg 19. Inl: www.sieboldhuis.org

Thorn Prikker

De veelzijdige kunstenaar Thorn Prikker tekende, werkte met textiel, hout en glas-in-lood. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam toont een verrassend overzicht van een ambachtsman.

T/m 13 febr, Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20. Inl: www.boijmans.nl

Hella Jongerius

Ook in Boijmans Rotterdam: de serviezen, stoffen, stoelen en banken van ontwerper Hella Jongerius (1963). Midden in de zaal staat haar Frog Table en op de vloer vazen in kleurschakeringen.

T/m 13 febr, Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20.

Martha Rosler

Op haar tentoonstelling Point and Shoot in het Stedelijk Museum (SM’s) Den Bosch toont de Amerikaanse Martha Rosler kritische collages van oorlog en modebladen die consumenten dromen aanpraten.

T/m 12 febr, Magistratenlaan. Inl: sm-s.nl

Edward Munch

De Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) schilderde de donkere kanten van het leven: dood, eenzaamheid, ziekte, verval en angst. De Kunsthal Rotterdam laat zijn magnifieke schilderijen, litho’s, tekeningen en etsen zien.

T/m 20 febr, Westzeedijk 341. Inl: www.kunsthal.nl

The Paintings

Gelukkig blijven The Paintings (with Us in the Nature), zes metersgrote zelfportretten van het Britse duo Gilbert & George, in Nederland. Museum Kröller-Müller, Otterlo kocht ze aan.

T/m 20 febr, Houtkampweg 6. Inl: www.kroller-muller.nl

Alexander

Hij was koning vóór zijn twintigste, stierf op zijn 32ste en veroverde de halve wereld. De expositie De onsterfelijke Alexander de Grote in de Hermitage, Amsterdam illustreert met 350 stukken historie en mythe van de mooiste wereldveroveraar.

T/m 18 maart, De Hermitage, Amstel 51. Inl www.hermitage.nl

Laatste kans!

Bourgeois/Bellmer

Alleen nog dit weekeind te zien in het Gemeentemuseum Den Haag: : Double Sexus met werk van Louise Bourgeois en Hans Bellmer. Hun dubbelexpositie is een kookpot van angst, macht, wellust en agressie.

T/m 16 jan, Stadhouderslaan 41. Inl: gemeentemuseum.nl

Kees van Dongen

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam laat zo’n tachtig werken zien van de in Nederland geboren kunstenaar, die wereldberoemd werd met zijn kleurrijke vrouwenportretten.

T/m 23 jan, Museumpark 18-20. Inl: boijmans.nl

Made in Holland

De expositie Made in Holland laat in het Mauritshuis Den Haag een selectie zien uit de superbe verzameling oude meesters van het echtpaar de Mol van Otterloo.

T/m 30 jan, Korte Vijverberg 8. Inl: mauritshuis.nl