Beeldende Kunst

Nieuw

Wim Oepts

De Kunsthal Rotterdam presenteert met circa honderd werken een overzicht van het werk van schilder en graficus Willem Anthonie Oepts (1904-1988). In 1933 bezoekt Oepts voor het eerst Parijs en voelt zich aangetrokken tot de kunst van Bonnard, Matisse en Derain. Later ontdekt hij het Zuid-Franse licht en gaat meer kleur gebruiken, zijn schildertoets wordt losser in zijn dorps-, havengezichten en landschappen.

T/m 3 april, Kunsthal Museumpark/Westzeedijk 341. Inl www.kunsthal.nl

Jan Luijken

Bijna iedereen heeft weleens een prent van Jan Luyken (1649-1712) gezien. Zijn afbeeldingen van beroepen staan op wandtegeltjes en mokken. Zo’n 90 prenten en 10 tekeningen van de doopsgezinde Luyken zijn te zien in het Teylers Museum, Haarlem gecombineerd met zijn gedichten. In 2011 vieren de doopsgezinden hun jubileum in het museum, dat zijn bestaan dankt aan de doopsgezinde Pieter Teyler.

T/m 17 april, Teylers Museum, Spaarne 16. Inl www.teylersmuseum.nl

Urban Expressionism

Het clichébeeld van de stad gaat vaak over een gevoel van beklemming, eenzaamheid en de overheersing van de massa. Voor kunstenaars op de expositie Urban Expressionism in Nest Den Haag biedt de ordening van stad en gebouw echter een mogelijkheid om het eigen individu te benadrukken.

16 jan t/m 20 febr, Nest, De Constant Rebecqueplein 20b. Inl www.nestruimte.nl

Benoît Maire

Op zijn eerste solo-expositie in Nederland presenteert de Franse kunstenaar Benoît Maire (1978) onder de titel The Object of Criticism in de Vleeshal, Middelburg het tweede deel van zijn filosofisch onderzoeksproject Aesthetics of the Differends. Op de expositie probeert hij in vijf kunstwerken een antwoord te geven op de vraag: wat is het object van de filosofie met video, fotografie, performances, teksten en sculpturen.

16 jan t/m 6 maart, Vleeshal, Markt. Inl www.vleeshal.nl

Aanraders

Gabriël Metsu

De zeventiende-eeuwse Hollandse genreschilder Gabriël Metsu (1629-1667) schilderde scènes met volkse types, of interieurs met dames in glimmend satijn. In het Rijksmuseum Amsterdam hangen nu 35 van zijn schilderijen.

T/m 21 maart, Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1. Inl: www.rijksmuseum.nl

Eugene Smith

De Amerikaanse fotograaf Eugene Smith (1918-1978) werd bekend met zijn zwart-wit reportages voor Life Magazine. Deze beeldverhalen, waarin hij de beslommeringen van ‘gewone mensen’ op vaak epische wijze gestalte gaf, zijn nu te zien in Foam, Amsterdam.

T/m 16 maart, Foam, Keizersgracht 609. Inl: www.foam.nl

Biedermeier en Neoclassicisme

De expositie Neoclassicisme en Biedermeier uit de verzameling van de vorsten van Liechtenstein in Museum de Fundatie, Zwolle zit vol gesuikerde negentiende-eeuwse schilderijen.

T/m 8 mei, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20. Inl www.museumdefundatie.nl

Cecily Brown

In het GEM Den Haag zijn de nieuwste, merendeels abstracte schilderijen van Cecily Brown te zien. De verleiding is groot om in haar werk herkenbare vormen te zien, maar die bestaan alleen in ‘the eye of the beholder’.

T/m 27 febr, GEM, Stadhouderslaan 43. Inl: gem-online.nl

Rineke Dijkstra

Met haar nieuwe videowerk The Krazy House in De Hallen, Haarlem laat Rineke Dijkstra zien dat jongeren in de afgelopen vijftien jaar een stuk zelfbewuster zijn geworden.

T/m 13 maart, De Hallen, Grote Markt 16. Inl: dehallen.nl