Apple wil bijdrage voor krant op iPad

Apple gaat de regels voor publiceren op tabletcomputer iPad strenger naleven. Uitgevers, waaronder NRC Media, mogen niet langer een abonnementsvorm aanbieden waarbij de krant ook op iPad te lezen is. Digitale kranten mogen op de iPad voortaan alleen nog worden aangeschaft via de App Store, de digitale winkel van Apple. Het mediabedrijf heeft de uitgevers tot 31 maart gegeven om hun ‘apps’ aan de aangescherpte regels aan te passen. Gebeurt dit niet, dan worden ze verwijderd uit de App Store.

Apple hoopt met dit besluit niet alleen aan de losse verkoop van kranten via de iPad te verdienen, maar ook aan de vaste abonnees. Volgens de Vlaamse krant De Tijd wil Apple 30 procent van het abonnementsgeld ontvangen. Abonnees van de papieren edities van NRC Handelsblad en nrc.next kunnen door het besluit van Apple vanaf 1 april (dit is geen grap) hun krant waarschijnlijk niet meer gratis lezen via een app op de iPad.

De gevolgen van het besluit van Apple zijn niet alleen groot voor de abonnees. Ernst-Jan Pfauth, chef internet van NRC: „Door de registratie en betaling van de uitgevers over te nemen nestelt het bedrijf zich tussen de uitgever en de abonnee. Apple neemt de relatie met de klant over en reduceert daarmee de uitgevers tot contentfabriekjes. In dit scenario wordt Apple wat ons betreft veel te dominant.” NRC Media beraadt zich nog op de te volgen strategie.