Apart volk

Revellers parade the streets during a carnival in the village of Vevcani, some 170 km (106 miles) from the Macedonian capital Skopje, January 13, 2011. Vevcani village marks the Orthodox St. Vasilij Day annually with a carnival that features a 1,400-year-old celebration with pagan roots. The highlights of the carnival include a political satire where masked villagers act out current events. REUTERS/Ognen Teofilovski (MACEDONIA - Tags: SOCIETY) REUTERS

Wat hier precies wordt afgebeeld, kon korte tijd voordat de krant naar de drukker moest niet achterhaald worden.

Wel is bekend dat het hier om een carnavalsprocessie gaat in het dorp Vevcani, zo’n 170 kilometer van de Macedonische hoofdstap Skopje. Daar vieren ze nu pas het nieuwe jaar, omdat de Juliaanse kalender dertien dagen achterloopt op onze Gregoriaanse kalender. Het nieuwe jaar valt ook samen met de viering van Sint Vasily, een feestdag die ruim 1.400 jaar oud is.

Volgens een site waar Russische reisinformatie staat, komen jaarlijks vijftigduizend toeristen op de viering af. Traditioneel maken de vrouwen de maskers en kostuums en lopen de mannen in de processie, tegenwoordig mogen vrouwen ook meelopen.

Vevcani probeert al jarenlang onafhankelijk te worden en zichzelf uit te roepen tot een republiek. Dat ging zover dat het dorp een eigen paspoort uitbracht en zelfs eigen geld drukte, de licnik.