Amerikanen in juli 2009: Beatrix doet binnen jaar afstand van de troon

In een geheim ambtsbericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag van 6 juli 2009, dat is gericht aan Barack Obama, wordt de Amerikaanse president voorbereid op een bezoek van toenmalig premier Jan Peter Balkenende. Dat bezoek zal een week later plaatsvinden, als Balkenende naar de VS reist.

De Nederlandse minister-president wil het bij die gelegenheid hebben over vier thema’s, vertellen Amerikaanse diplomaten, te weten: Afghanistan en Pakistan, de economische crisis en de G20, het vredesproces in het Midden-Oosten en Iran, en klimaatverandering. Balkenende zal ook vragen of Obama kroonprins Willem-Alexander in september in het Witte Huis zou willen ontvangen.

Volgens de Amerikaanse diplomaten, zo staat te lezen in de ambtsberichten vanuit de ambassade, „benadrukken de Nederlanders dat de kroonprins waarschijnlijk binnenkort koning wordt (het wordt algemeen aangenomen dat koningin Beatrix binnen een jaar afstand van de troon zal doen)”.

Bekend is dat Willem-Alexander en Máxima in september thee hebben gedronken in het Witte Huis met First Lady Michelle Obama. De Amerikaanse president schoof ook even aan.

Koningin Beatrix heeft nog geen afstand van de troon gedaan. Onduidelijk is of de abdicatie is uitgesteld of dat de Amerikaanse diplomatieke bronnen op dit punt wellicht slecht waren ingevoerd.

Meer lezen over de cables

Hoe NRC met de WikiLeaks-documenten omgaat | Nieuwsbericht: Amerikaanse blikken achter de schermen | Nieuwsbericht: Ambtenaren tegen VS: zet Bos onder druk | Nieuwsbericht: Beatrix sprak over missie Afghanistan | Uitleg: stukken lekten via Wikileaks

Codeberichten 1150 (15 juni 2000), 114457 (5 juli 2007), 222211 (25 augustus 2009), 241007 (21 december 2009), 224468 (10 september 2009) en 225926 (18 september 2009).

    • Juurd Eijsvoogel en Leonie van Nierop