Aanval op VN troepen in Ivoorkust

Een uitgebrande wagen van de VN in Ivoorkust gisteren. Foto Reuters / Luc Gnago

Troepen gelieerd aan de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo hebben gisteren ten minste zes VN-wagens aangevallen en deels in brand gestoken. Een arts en een chauffeur raakten gewond. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de aanval scherp veroordeeld.

Het is de laatste escalatie in een conflict rond de uitslag van de presidentsverkiezingen van 28 november in Ivoorkust die onder VN-toezicht werden gehouden. Gbagbo weigert zijn nederlaag te erkennen ook al heeft de hele internationale gemeenschap zijn tegenstander Alassane Ouattara tot winnaar uitgeroepen.

VN-topman Ban noemde de aanval door “reguliere en irreguliere troepen” een misdaad onder internationaal recht en zei dat de verantwoordelijken de consequenties daarvan zullen merken. Eerder deze week kwamen drie VN-mensen onder vuur te liggen nadat hun auto was verongelukt. De VN heeft een legermacht van  9.000 man in het land die onder meer Ouattara en zijn staf bewaken.

De VN probeert ook plaatsen te bezoeken waar massagraven zijn gemeld maar stuit daarbij op verzet van de troepen of sympathisanten van Gbagbo. Omdat de VN geen geweld mag gebruiken is een blokkade door een menigte genoeg om een VN-konvooi tegen te houden. Volgens de VN zijn er sinds de verkiezingen zeker 247 mensen gedood, waarvan dertig de afgelopen week.

    • Hans van der Lugt