Zonder stylist geen stijlvolle présence

De Bekende Nederlanders die vanavond strijden om de titel ‘elegantste verschijning’ bij de Elle Personal Style Awards, kunnen niet zonder stylist.

None

Zangeres Wende Snijders, actrices Halina Reijn en Sylvia Hoeks, tv-personality Stacey Rookhuizen, musicalster Noortje Herlaar en auteur Naema Tahir. Piekfijn zullen ze er vanavond uitzien als genomineerden voor de Elle Personal Style Award.

De juiste outfit bij de juiste gelegenheid is een halszaak voor beroemdheden. Een modeflater is zo geslagen, en die ene foto met die te strakke outfit zal je voor altijd achtervolgen. Om imagoschade te voorkomen schakelt een beetje ster een stylist in.

Stylist Thomas Vermeer (26) stylet vanavond Halina, Noortje en Sylvia, de andere dames kleden zichzelf of hebben een eigen stylist. Keus genoeg. Bij Spice PR, een van Nederlands grootste pr-bureaus, dat kleding uitleent van onder andere merken als Hugo Boss, Filippa K, Acne en Jan Taminiau, staan ruim 200 stylisten in het bestand.

Een succesvolle stylist is tegenwoordig allround, zoals Vermeer. Hij doet modefotoshoots (editorials) voor bladen als Elle, Glamcult en JFK, heeft commerciële klanten waaronder Heineken en stylet artiesten als Alain Clark, Trijntje Oosterhuis, Lilian Hak en Shane Shu voor optredens, tournees of fotografie voor bijvoorbeeld cd’s.

Hoe leuk en gevarieerd het vak is, ontdekte Thomas Vermeer drie jaar geleden tijdens een stylingklus voor een modeblad. Hij omschrijft zijn eigen stijl als veel zeggen met weinig middelen. Na zijn studie aan het Amsterdam Fashion Instute (AMFI) verzette hij zich eerst nog even tegen het beroep dat iedereen zonder diploma kan uitoefenen en dat veel mensen beschouwen als oppervlakkig, frunniken aan sterren. „Jeemig, styling is helemaal niet zo glamoureus. Het is keihard ploerten door weer en wind.” Vermeer doelt op het deel van zijn werk dat mensen niet zien; het shoppen, het sjouwen, alles wat geregeld moet worden om te kunnen beginnen met een productie of fotoshoot. „Niemand ziet dat ik op zaterdagmiddag drijfnat van de regen tijdens de uitverkoop in de Bijenkorf zoek naar het perfecte witte overhemd.” Vermeer benadert het stylen van sterren als het neerzetten van een modemerk zoals hij dat leerde op het AMFI. „Het gaat om het vormgeven van een imago. Interessant is dat het startpunt er al is: de persoonlijkheid. Het werkt het fijnst als de beroemdheid alles prima vindt en zo weinig mogelijk van mode afweet.”

Halina Reijn, merkte Vermeer toen hij haar net als de andere genomineerde stylede voor een Elle-fotoshoot, kan best zonder stylist. “Ze kwam in een verrassend leuk jurkje binnen, bijna leuker dan wat ik voor haar had.”

Hoe een stylist komt aan een BN’er? Soms verrassend eenvoudig. Thomas Vermeer ‘heeft’ Alain Clark via de kapper van zijn vriendin. Verder tipt hij: „Zorg dat je werk opvalt en word vrienden met jan en alleman, vooral met machtige fotografen. Zij bepalen meestal met wie ze willen werken.”

Het beroep stylist is niet alleen populair, maar ook in status gestegen. Volgens Elle-hoofdredacteur Cécile Narinx komt dit doordat een aantal toonaangevende stylisten uit de schaduw is getreden en bewijst dat niet alleen de kledingstukken de mode maken, maar ook de manier waarop een en ander gemixt wordt. Narinx vergelijkt het met een ontwikkeling in de muziek. „Artiesten merken dat hun muziek beter wordt, en beter verkoopt, als hippe producers als Pharrell Williams of Timbaland er hun kunstje mee doen.”

Sommige stylisten zijn celebrity’s geworden, compleet met reallifesoaps op televisie. Ster onder de stylisten is Nicola Formichetti, de man aan wie Lady Gaga haar sterstatus voor een groot deel dankt. Formichetti bepaalt wat Gaga draagt in haar video’s, op albumcovers en op de rode loper. Tussendoor adviseert hij modemerken als Prada, Adidas, Nike en Levi’s en is artistiek directeur van de Japanse Vogue voor mannen.

Naast de Elle Personal Style Awards wordt er vanavond ook een Award uitgereikt aan een veelbelovende stylist. Drie stylisten moeten in een kort showtje het thema rock & royalty overbrengen. Cécile Narinx let er bij de jurering op dat ze een inspirerend beeld neerzetten dat het publiek van haar blad Elle aanspreekt. „Ze mogen de lezeres niet vergeten en moeten met niet al te dolle, draagbare en zelfs commerciële stukken een kloppend en oogstrelend plaatje kunnen maken.”

De Elle Style Awards zijn live te volgen via www.elle.nl

    • Georgette Koning