Zeldzame Borneokat gespot? Niets bijzonders

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout picture taken on May 2010 and provided by the Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation shows one of the world's rarest wild cats spotted in Malaysian Borneo. The Bornean Bay Cat, a long-tailed reddish or grey feline the size of a large domesticated cat, was sighted in the northern highlands of Malaysia's Sarawak state, the forest department said. AFP PHOTO / Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation / HO
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout picture taken on May 2010 and provided by the Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation shows one of the world's rarest wild cats spotted in Malaysian Borneo. The Bornean Bay Cat, a long-tailed reddish or grey feline the size of a large domesticated cat, was sighted in the northern highlands of Malaysia's Sarawak state, the forest department said. AFP PHOTO / Forest Department Sarawak, ITTO and Sarawak Forestry Corporation / HO De Borneogoudkat in het woud op het Maleisische deel van Borneo. (Foto AFP / Forest Department Sarawak)

Hierboven ziet u een exemplaar van de obscure roodbruine kattensoort van Borneo die ‘in  2003 voor het laatst werd  gezien’ en waarvan daarvoor  werd ‘gedacht dat hij was  uitgestorven’.

De foto is van vorige week, toen de kat opeens op de foto werd gezet tijdens een onderzoek. Het nieuws hierover kreeg een nieuwe dynamiek nadat persbureau AFP (en in navolging daarvan vele media) de Borneogoudkat herontdekte.

Zo bijzonder is het helaas niet, zo leerde navraag van wetenschapsredacteur Hester van Santen.

Volgens de Duitse bioloog Andreas Wilting, die  onderzoek deed naar de Borneogoudkat, maakte een onderzoeksproject de  afgelopen vier jaar al dertig  foto’s van deze soort. Wilting zette de rode kat ook op  de foto, twee jaar geleden.

Toegegeven: dat is wel eens  anders geweest. De Borneogoudkat is zo moeilijk te  vinden dat er tussen 1928 en  1992 geen enkele waarneming was. Maar toen dook  een levend beest op – en de  afgelopen vijf jaar dus nog  meer. Mysterieus blijft het  dier wel. Wilting: “We hebben geen flauw idee hoeveel  er nog leven.”

    • Bart Hinke