Zeker tien doden na nieuw geweld Ivoorkust

De VN-vredesmissie slaagde er niet in onderzoek te doen na de doden.

Zeker vijf mensen zijn gisteren gedood bij gevechten tussen veiligheidstroepen van president Laurent Gbagbo en aanhangers van zijn rivaal Alassane Ouattara. Een dag eerder waren er ook al vijf doden gevallen bij gevechten.

Het geweld begon dinsdag, toen oproerpolitie de wijk Abobo binnenviel, waar vooral aanhangers van Ouattara wonen. Ouattara won in november de presidentsverkiezingen, maar de zittende president Laurent Gbagbo weigert af te treden. Inwoners van Abobo vertelden dat de politie tientallen huizen binnenviel op zoek naar wapens. Drie leden van een pro-Gbagbo-militie werden gedood.

De VN-vredesmissie in Ivoorkust slaagde er dinsdag niet in onderzoek te doen in Abobo. Een VN-patrouille van pantserwagens maakte rechtsomkeert nadat zij was tegengehouden door pro-Gbagbo-jongeren die de blauwhelmen met stenen bekogelden. De VN hebben ongeveer tienduizend manschappen in Ivoorkust.

Gisteren gingen de gevechten in de wijk Abobo door. In verschillende delen van de stad werd met zwaar geschut geschoten. Het is onduidelijk waar en door wie het zware geschut is ingezet. Rond een politiekazerne in de stad werd eveneens geschoten.

De weer oplopende spanning in Ivoorkust was aanleiding voor de president van Senegal, Abdoulaye Wade, om het pleidooi voor militaire interventie te herhalen. „Gbagbo dient hoe dan ook te vertrekken, zelfs als het moet via een militaire ingreep.” De groep van West-Afrikaanse landen ECOWAS dreigde eind vorige maand met militaire interventie als Gbagbo niet opstapt, maar geeft vooralsnog de voorkeur aan diplomatieke pressie. (NRC)