Meer dan 350 doden bij overstromingen Brazilië

An aerial view shows damage caused by landslides in Teresopolis January 12, 2011. Floods and landslides devastated towns in a mountainous area near Rio de Janeiro, killing dozens of people and bringing the death toll on Wednesday from days of heavy rain in southern Brazil to at least 127. REUTERS/Bruno Domingos (BRAZIL - Tags: DISASTER ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY) De modderstroom stroomt uit de bergen het dorp Teresopolis in. Foto Reuters / Bruno Domingos

Overstromingen en aardverschuivingen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro hebben volgens de BBC aan zeker 350 mensen het leven gekost. Tientallen mensen worden nog vermist. Het noodweer sloeg genadeloos toe, vooral in de berggebieden, waar de arme bevolking in huisjes op de berghellingen woont.

In Teresopolis, een dorp 65 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, zijn volgens persbureau AP zeker 130 mensen omgekomen in modderstromen. Daar viel zo’n 26 centimeter regen binnen vierentwintig uur.

Het water blijft het gebied instromen vanuit de bergen, hoewel de regen is afgenomen. Overlevenden proberen met wat ze aan bezittingen kunnen meenemen hoger grond te bereiken. Veel dorpelingen wisten zichzelf te redden door in bomen te klimmen.

Voordat gisteravond (plaatselijke tijd) de reddingswerkzaamheden werden onderbroken door invallende duisternis, zochten hulpverleners met zware machinerie, shovels maar ook met blote handen naar overlevenden. In een stad werden een 25-jarige man en zijn zes maanden oude zoontje, na vijftien uur vermist te zijn, levend onder het puin en de modder vandaan getrokken. Een inwoner van Teresopolis vreesde vijftien familieleden verloren te hebben. “Er zijn zoveel mensen verdwenen, en sommigen worden nooit waarschijnlijk nooit teruggevonden,” zei zij tegen AP.

De nieuwe president van Brazilië Dilma Rousseff heeft een bedrag van 461 miljoen dollar (350 miljoen euro) voor het zwaarst getroffen gebied beschikbaar gesteld. Voor het gebied is de noodverordening afgekondigd. Modderstromen als gevolg van zware regenval kosten jaarlijks honderden mensen het leven in Brazilië, zeker tijdens de zomermaanden. Vooral de armen in hun eenvoudige behuizing zijn slachtoffer.

De schade in Nova Frigurgo City is goed te zien vanuit de lucht. Reuters / Bruno DomingosDe schade in Nova Frigurgo City is goed te zien vanuit de lucht. Reuters / Bruno Domingos