WikiLeaks steunt Bradley Manning financieel

Klokkenluidersorganisatie WikiLeaks heeft 15.100 dollar (ruim elfduizend euro) gedoneerd aan het advocatenteam dat Bradley Manning verdedigt. De militaire analist wordt verdacht van het lekken van informatie aan de organisatie, waaronder de ruim 250.000 de diplomatieke cables en een video-opname van een helikopteraanval in Irak waarbij burgers en twee journalisten van persbureau Reuters omkwamen.

“Deze donatie zorgt ervoor dat Manning kans maakt op een eerlijk proces”, zegt Mike Gogulski tegenover persbureau Reuters. Hij is de oprichter van het ‘Bradley Manning Defense Network’. In totaal heeft de groep ruim 76 duizend euro aan donaties intvangen voor de verdediging van Manning.

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken de publicatie van de uitgelekte diplomatieke documenten, die de Amerikaanse regering in verlegenheid brachten. Manning wordt op dit moment vastgehouden op de Quantico-marinebasis in Virginia. In chatgesprekken zou Manning toegeven hebben dat hij verantwoordelijk was voor het uitlekken van de geheime videobeelden van de helikopteraanval in Irak.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten en videobeelden.

    • Hans Klis