Wie is de anonieme schrijver van de grote Obama-roman?

Illustratie The Daily Beast

O: A Presidential Novel. Dat is de simpele titel van een boek dat op 25 januari in de boekhandel ligt. Een boek over “streven en zinsbegoocheling”, aldus uitgeverij Simon & Schuster: “Truth only fiction can tell.” Schrijver: ‘Anonymous’.

We kunnen een sleutelroman verwachten, zo blijkt uit de summiere beschrijving van de inhoud: “Onthullende en inzichtelijke portretten van veel prominente figuren in de politieke wereld - sommige verzonnen, andere echt.” Achtergrond: de presidentsverkiezingen van 2012.

Speculatie alom over de auteur van dit werk. “Een anonieme auteur die jarenlang de politiek en de beladen relatie tussen publiek imago en eigenbelang heeft geobserveerd”, is alles dat de uitgeverij kwijt wil.

Daar is Washington wel even zoet mee. Bij The Washington Post gaan de gedachten onmiddellijk naar schrijver Joe Klein van Primary Colors - de destijds anoniem verschenen roman over de campagne van Bill Clinton in 1992 “full of insidery details that set Beltway tongues wagging”. Joe Klein ontkent. Maar hij ontkende ook lang dat hij Primary Colors had geschreven.

The Daily Beast speculeert uitgebreid over voormalig Obama-woordvoerder Robert Gibbs die onlangs ontslag heeft genomen en de handen dus vrij heeft. Vóór: hij schreef als woordvoerder tweets en persverklaringen die “op z’n beste dagen deden denken aan Tolstoi in het Russische origineel”. Tegen: Gibbs heeft de afgelopen jaren weinig tijd gehad om ook nog een roman van 368 pagina’s te schrijven.

Als laatste de speculaties van The Guardian: “De slimmerik zet z’n geld op Klein. De optimist op de voormalige chef-staf van het Witte Huis Rahm Emanuel. Ik op Jon Stewart of Stephen Colbert.”

Kan een deels fictief boek de komende presidentsverkiezingen beïnvloeden? Dat hangt niet alleen van de nieuwe informatie over de president die het boek mogelijk bevat, zegt hoogleraar Roger Porter, een voormalige medewerker van Ronald Reagan, in The Telegraph,  “maar uiteindelijk van de geloofwaardigheid van de auteur, wiens identiteit op termijn ontdekt zal worden.”

    • Hans van der Lugt