Wegener lijdt verlies op deal De Pers

Krantenuitgeverij Wegener lijdt zwaar verlies op het langlopende contract met gratis dagblad De Pers. Wegener schrijft bijna 10 procent van de omzet af op de advertentie- en productieovereenkomst.

Dat heeft de grootste uitgever van regionale kranten in Nederland vanochtend bekendgemaakt. Wegener, grotendeels eigendom van de Britse investeerder Mecom, geeft onder meer De Gelderlander, het Eindhovens Dagblad en De Stentor uit. Het bedrijf heeft ook nog een beursnotering in Amsterdam.

In 2009 sloot Wegener een meerjarig contract met De Pers voor de verkoop van advertenties in de gratis krant en het drukken en verspreiden van de titel. Wegener betaalt De Pers een bedrag per jaar en mag in ruil advertenties verkopen. Zo kan de uitgever een landelijke dekking bieden.

Wegener meldt vandaag, bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers, dat de huidige omzet en de verwachtingen aanzienlijk lager zijn dan in 2009, toen de inmiddels vertrokken Wegener-topman Joop Munsterman en De Pers-eigenaar Marcel Boekhoorn hun deal sloten. Wegener schrijft 47 miljoen euro (na belastingen) af op het contract met De Pers.

Wegener wil het verlies beperken door „het uitgeefmodel van De Pers te wijzigen”. Een woordvoerder van Wegener kon dat vanochtend niet nader toelichten. Ben Rogmans, uitgever van De Pers, zegt geen idee te hebben wat Wegener precies bedoelt. Hij is niet ingelicht over de plannen. De Pers is de derde gratis krant van Nederland – na Metro en Spits – met een oplage van 230.000 stuks.

Wegeners omzet voor 2010 daalde met 9 procent, deels vanwege de verkoop van het AD en de drukkerij in Den Haag aan de Persgroep en deels vanwege de dalende advertentieomzet. In 2010 komt de omzet uit op 534 miljoen euro. Met reclame verdiende Wegener vorig jaar 6 procent minder dan in 2009, met abonnementen en losse verkoop 2 procent meer. Het bedrijfsresultaat – voor rente, belastingen en de afschrijving op De Pers – was in 2010 circa 63 miljoen euro (2009: 57 miljoen euro).

Wegener presteert iets beter dan het gemiddelde van Mecom. De totale omzet van het krantenbedrijf daalde met 2 procent. Wegener is goed voor meer dan 40 procent van de omzet van de gehele groep.

Mecom zou later vandaag bekendmaken of, en zo ja wanneer, David Montgomery, de huidige topman en oprichter van de regionale krantengroep, vertrekt. Drie grote aandeelhouders dwongen hem vorig jaar op te stappen, omdat zij het niet eens zijn met het beleid. De Financial Times schrijft vandaag dat Mecom een verzoek om te fuseren met het Britse krantenconcern Trinity Mirror (The Daily Mirror) enkele maanden geleden heeft afgewezen.