Weer doden in Tunesië - BZ ontraadt reizen

Beeld uit een amateurvideo van rellen in de Tunesische stad Douz, gisteren. Foto AP

Opnieuw zijn er dodelijke slachtoffers gevallen bij nieuwe rellen tegen de regering in Tunesië. Afgelopen nacht vielen minstens vier doden, meldt persbureau AP op basis van uitspraken van een oppositiepoliticus en een vakbondsleider. Later vandaag werd nog een vijfde dode gerapporteerd. Een Amerikaanse journalist raakte lichtgewond bij onlusten tussen politie en betogers.

Demonstranten negeerden de avondklok, die de regering had ingesteld om de rust te doen terugkeren. De protesten in Tunesië duren al drie weken. Het aantal doden staat volgens de regering op 23, maar de oppositie gaat uit van minstens twee keer zoveel slachtoffers. De politie heeft regelmatig het vuur geopend op demonstranten.

VN willen onderzoek naar doden
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navanethem Pillay, roept vandaag de Tunesische regering op om onderzoek te doen naar slachtoffers van politiekogels. Ook heeft Pillay zorgen geuit over mogelijke foltering van gevangen genomen activisten.

“We proberen het aantal doden te verifiëren”, zegt Pillay in een interview met persbureau Reuters. “Mensenrechtenbewegingen spreken over bijna veertig doden. Het is duidelijk dat er excessieve maatregelen zijn genomen door de regering, zoals scherpschutters en het willekeurig doden van vreedzame demonstranten.”

BZ ontraadt reizen naar Tunesië
Het ministerie van Buitenlandse Zaken “ontraadt alle niet-essentiële reizen” naar Tunesië wegens “de instabiele situatie, de gewelddadigheden tussen demonstranten en politie en de avondklok die is ingesteld”. Dat heeft het ministerie vandaag bekendgemaakt.

Minister Rosenthal: “Ik ben zeer bezorgd over de ontwikkelingen in Tunesië. De situatie gaat snel achteruit en het wordt onveiliger, ook voor Nederlanders die in Tunesië verblijven.Ik adviseer hen om zich te registreren bij de ambassade.”

Er wonen ongeveer 500 Nederlanders in Tunesië, aldus het ministerie, dat zegt dat de ambassade met hen in contact staat. Ook zijn er zo’n 700 Nederlandse toeristen in het land.

Grote bedreiging voor regime
De rellen houden al enkele weken aan en hebben een sociaal-economische achtergrond: hoge voedselprijzen en hoge werkloosheid. Het is onduidelijk of de rellen het einde inluiden van het regime van president Zine al-Abidine Ben Ali. Buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad zei eerder op deze site:

“Het is lastig te zeggen of de regering dit overleeft. Het regime kan nog heel wat geweld inzetten tegen de demonstranten, en de vraag is hoeveel die aankunnen. Als ze zo murw zijn dat ze ondanks dat geweld door blijven gaan, dan is er een kans dat de politie of het leger de steun aan de regering op een gegeven moment laat vallen. De protesten duren nu al erg lang, maar hoe lang ze nog moeten duren voor zo’n omslag komt weet niemand. En dan is de vraag: wie staat er op? Er is geen charismatische oppositieleider en het verzet is chaotisch. Dat wil niet zeggen dat er niet iemand opstaat die door dit protest vleugels krijgt, maar dat is nog niet gebeurd.”

    • Hans van der Lugt