Waterpeil Rijn blijft stijgen met maandag een nieuwe piek

Het waterpeil in de Rijn blijft de komende dagen stijgen. Rijkswaterstaat verwacht maandag bij Lobith een nieuwe piek van ruim 16 meter boven NAP. Dat zou nog maar een halve meter lager zijn dan de hoogste stand ooit gemeten, in 1995.

De waterkeringen bij Lobith zijn berekend op een waterstand van 17,65 meter. Het water staat normaal minstens vijf meter lager.

Rijkswaterstaat: water onder controle
Rijkswaterstaat voorziet geen problemen in de regio, aldus een woordvoerder tegen persbureau Novum. “Er zijn al de hele week voorzorgsmaatregelen genomen. Alleen verschillende kades en weilanden zullen naar verwachting onderlopen.” In de regio’s rond de Waal en de IJssel is het water, ondanks enkele gevallen van ondergelopen wegen of huizen, ook onder controle.

Gemeenteboot voor bewoners Fortmond
Het Overijsselse dorpje Fortmond is alleen nog maar bereikbaar per boot. Een lager gelegen toegangsweg is ondergelopen, meldt Novum. De 35 huishoudens in het dorp kunnen gebruik maken van de ‘gemeenteboot’. Bewoners kunnen tussen 07.00 en 19.00 uur overvaren. Zijn ze niet op tijd terug, dan moeten ze elders een slaapplaats regelen, aldus een woordvoerder. In het weekend gelden aangepaste tijden.


Grotere kaart weergeven

Ook het Gelderse provinciehuis in Arnhem, dat naast de Rijn ligt, heeft last van het stijgende water. In de kelder staat enkele centimeters water. Volgens een woordvoerder is er nog geen sprake van schade.

Maaspeil licht gestegen
Vandaag steeg het peil van de Maas ook weer licht, nadat het een aantal dagen achtereen gezakt was. Afgelopen zondag werd in de Maas bij Maastricht een piek van 47 meter boven NAP bereikt.

    • Hans Klis