VU wil moedermelkbank

VU Medisch Centrum wil dit jaar al een moedermelkbank met donormelk voor te vroeg geboren baby’s.

Het VU Medisch Centrum wil medio 2011 beginnen met een moedermelkbank. Gezonde (en uitvoerig gescreende) moeders kunnen daar borstvoeding doneren die zij zelf over hebben. De donormelk is bedoeld voor te vroeg geboren baby’s; deze kunnen vaak geen melk van hun eigen moeder krijgen omdat die ziek is of medicijnen krijgt. Moedermelk bevat antistoffen tegen infecties, en stoffen die gunstig zijn voor de darmflora en het immuunsysteem. Dat is juist voor te vroeg geborenen belangrijk. Het effect van donormelk wordt eerst onderzocht. Het VU MC werkt daarbij nauw samen met het Erasmus MC, dat het project oorspronkelijk heeft opgezet en de melkbank afgelopen voorjaar al in Rotterdam had willen openen. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig bestonden in Nederland al moedermelkbanken, maar toen borstvoeding uit de mode raakte, zijn die verdwenen. (NRC)