Vraag naar woningen trekt nog niet aan

Het aantal verkochte woningen in Nederland is in het vierde kwartaal van 2010 met 17,7 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. De grote stijging wordt veroorzaakt door het slechte derde kwartaal in 2010, zo meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend tijdens de presentatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal.

Er werden in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar 34.000 woningen verkocht.

Van echt herstel zal in 2011 volgens de NVM geen sprake zijn. Dat komt onder andere door het overaanbod aan woningen, een licht stijgende rente en de problemen met de financierbaarheid van woningen. „De verkoopprijzen zullen mogelijk nog licht dalen, waarbij het aantal woningverkopen stabiel zal blijven. Een grote opleving van de vraag ligt echter niet voor de hand”, concludeert de makelaarsvereniging.

De prijs voor de gemiddeld verkochte woning is het afgelopen kwartaal nagenoeg is gestabiliseerd op 230.000 euro. De grootste stijging deed zich voor bij appartementen (20,7 procent) en tussenwoningen (21,6 procent). De toename van verkochte vrijstaande woningen bleef daar met 2,7 procent bij achter.

Voor heel 2010 kwam het aantal transacties op 128.000 verkochte woningen, vrijwel gelijk aan het aantal verkopen een jaar eerder. NVM-makelaars waren in 2010 goed voor 94.604 verkooptransacties, bijna 1 procent meer dan dan in 2009. Terugblikkend op 2010 constateert de makelaarsvereniging dat de woningmarkt een pas op de plaats heeft gemaakt. Kopers waren onzeker vanwege de val van het Kabinet, het debat over de hypotheekrenteaftrek en de economische crisis. Dat heeft het herstel geremd. (Novum)