Voorzitter Platini wil Europese voetbalprijs

UEFA-voorzitter Michel Platini wil volgend jaar weer een soort Gouden Bal-verkiezing.

UEFA-voorzitter Michel Platini wil dat er weer een prijs komt voor de beste voetballer van Europa. Dat zei de Fransman gisteren tegen de Spaanse krant El Mundo Deportivo. De nieuwe prijs moet gaan lijken op de oude Gouden Bal-verkiezing van tijdschrift France Football. Daar kwamen eerst alleen Europese voetballers voor in aanmerking en later spelers die in Europa actief zijn.

De Gouden Bal werd vorig jaar samengevoegd met de FIFA-verkiezing voor wereldvoetballer van het jaar. Maandag was Lionel Messi de eerste ontvanger van de FIFA Gouden Bal. „Messi is zonder twijfel de beste voetballer, maar ik had graag Xavi of Iniesta zien winnen”, zegt Platini, „hun spel vind ik prachtig.”

Platini, die zelf drie keer de Gouden Bal won (in 1983, ’84 en ’85), wil dat de nieuwe prijs in augustus tijdens de loting voor de Champions League voor het eerst wordt uitgereikt. Alle lidstaten van de UEFA, journalisten en een jury zouden de winnaar moeten bepalen. (Novum)