Virtuoos tangodansen

Tanguera. A love story from Buenos Aires. De choreografie Mora Godoy. Gezien: 12/1 in Carré, Amsterdam. Aldaar t/m 23/1. Inl: www.theatercarre.nl ***

Export-tango noemen ze in Argentinië het genre waarin de show Tanguera excelleert. Vergeet het langzame tergen van de aan het begin van de twintigste eeuw in de kring van immigranten ontstane dans, het spel tussen de man die leidt en de vrouw die het hem moeilijk maakt. Tanguera biedt een in hoog tempo afgewerkte serie bijna acrobatische dansnummers aan de hand van een flinterdun verhaaltje – meisje komt als immigrant van de boot, valt in handen van bedenkelijke mannen en eindigt in het bordeel.

Dertig dansers, zes muzikanten onder leiding van de bekende bandleider Lisandro Adrover en een zangeres, Marianella, zetten een show neer waarin de subtiliteit ver te zoeken is, en de virtuositeit overheerst. Het spektakel lijkt geschapen voor Las Vegas, al is dat een van de weinige wereldsteden waar Tanguera nog niet heeft gestaan.

Het is typerend voor dit genre voorstelling, dat de namen van de dansers niet in het programma staan. De nadruk valt dan ook op het dansen door het ensemble – geen nummer wordt door één paar uitgedanst, de paren wisselen elkaar razendsnel af voor technische hoogstandjes. Jammer is dat het orkest statisch op de achtergrond blijft, en af en toe door een geluidsband vervangen lijkt te worden.

Maar deze artistieke bedenkingen nemen niet weg dat Tanguera het publiek in Carré meteen bij de lurven pakt, om die anderhalf uur niet meer los te laten. En dan: voor het door de economische crisis geplaagde Argentinië is de tango een van de weinige export-producten. Daar moet je iets bij door de vingers zien.

    • Raymond van den Boogaard