Van Grevenstein neemt afscheid als directeur Bonnefantenmuseum

Alexander van Grevenstein, directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, zal per 1 januari 2012 zijn functie neerleggen. Hij doet dat op eigen verzoek, zo meldde het museum gisteren in een persbericht. Wel wil Van Grevenstein tot zijn pensioen, in juli 2013, nog enkele projecten begeleiden. Wie hem als directeur zal opvolgen, is nog niet bekend.

Van Grevenstein was 25 jaar lang het gezicht van het Bonnefantenmuseum. Hij leidde het museum in die jaren door een verhuizing naar een spectaculair, door Aldo Rossi ontworpen gebouw, dat in maart 1995 openging. Inmiddels liggen er plannen klaar voor een uitbreiding van het Bonnefantenmuseum op de huidige locatie. De begeleiding van die nieuwbouw is een van de projecten waarmee Van Grevenstein zijn directeurschap wil afronden.

Met 25 dienstjaren is Van Grevenstein een van de langstzittende museumdirecteuren van Nederland. „Ik heb hier in Maastricht gebouwd”, is zijn verklaring voor die lange periode. „Bouwende museumdirecteuren zitten noodgedwongen langer in het zadel. Eerst moet er geld gevonden worden, dan wordt er gebouwd en vervolgens wil je in dat nieuwe gebouw ook mooie tentoonstellingen maken.”

Van Grevenstein zegt het belangrijk te vinden dat in deze voor de cultuursector moeilijke tijden iemand anders de fakkel overneemt. „De komende jaren zal er een hele andere strijd gevoerd worden dan ik gewend ben. Het is beter als iemand anders die strijd aangaat. Dat maakt het afscheid voor mij ook makkelijker.”

    • Sandra Smallenburg