Uitgestorven gewaande kikkers teruggevonden

Juvenile Macaya breast-spot landfrog, Eleutherodactylus thorectes, a Critically Endangered species on a quarter in the Massif de la Hotte, Haiti
Juvenile Macaya breast-spot landfrog, Eleutherodactylus thorectes, a Critically Endangered species on a quarter in the Massif de la Hotte, Haiti

In de sterk ontboste regenwouden van Haïti hebben onderzoekers zes uitgestorven gewaande kikkersoorten teruggevonden. Een wetenschappelijke expeditie ging in Haïti op pad in het kader van de wereldwijde campagne ‘Search for Lost Frogs’ van natuurbeschermingsorganisatie Conservation International (CI) om de La Selle graskikker (Eleutherodactylus glanduliferoides) op te sporen. Deze soort is al meer dan 25 jaar niet meer gezien.

Maar het team onder leiding van Robin Moore van CI en Blair Hedges van de Pennsylvania State University vond tijdens de zoektocht van acht dagen geen spoor meer van die kikker. Wel ontdekten zij zes andere ‘verdwenen’ soorten. Daaronder waren een opvallende graafkikker met grote diepzwarte ogen en feloranje vlekken op zijn achterpoten, en een fluitkikker die in 1987 door Blair Hedges zelf was ontdekt. Hedges noemde het dier toen de Mozartkikker, omdat de zang van het dier (een serie van vier fluittonen in de nacht, en een riedel van twee tonen tijdens zonsopkomst en -ondergang) deed denken aan een stuk van de beroemde componist. Sinds 1989 was het dier echter niet meer in het wild waargenomen.

Haïti herbergt 48 endemische kikkersoorten, die vrijwel allemaal te boek staan als ‘bedreigd’. De meeste leven in de berggebieden op het eiland, het Massif de la Selle in het zuidoosten en Massif de la Hotte in het zuidwesten. In dat laatste gebied met tropische nevelwouden leven ten minste vijftien kikkersoorten die op geen enkele andere plek voorkomen.

Van het oorspronkelijk bos op Haïti staat nog slechts 2 procent overeind. „Dat heeft bij veel mensen de indruk gewekt dat er niets meer te redden valt”, zegt expeditieleider Moore. „Maar dat is niet waar. Er zijn nog altijd biologisch rijke gebiedjes intact.”