Uitgelicht

None

Film

Top Gun (Tony Scott, 1986, VS). Chauvinistisch kassucces van Amerikaanse bodem, over de rekruten van een militaire elite-academie voor straaljagerpiloten. De roekeloze Tom Cruise (toen 24) wordt er volwassen. Ook met Kelly McGillis en het liedje Take My Breath Away. RTL7, 20.30-22.30u.

Two Weeks Notice (Marc Lawrence, 2002, VS). Sandra Bullock als een wat onhandige idealistische milieuadvocate die in dienst komt van de schatrijke vastgoedhandelaar Hugh Grant, een even onuitstaanbare als onweerstaanbare man. Zoals het hoort in romantische komedies ontwikkelen ze een haat-liefdeverhouding, met veel verbaal vuurwerk en geestige liefdesliedjes. Net5, 20.30-22.30u.

Deep Impact (Mimi Leder, 1998, VS). Dreigende vernietiging van Amerika (en de rest van de aarde) verloopt uiterst gedisciplineerd in blockbuster die het meer dan van spectaculaire actie moet hebben van menselijk melodrama. Met Morgan Freeman als de president. Veronica, 20.30-22.55u.

Muriel’s Wedding (P.J. Hogan, 1994, Australië). Nogal schreeuwerige, campy tragikomedie over 22-jarige, corpulente ABBA-fan (Toni Collette) die haar uitzichtloze ouderlijk huis, haar onbeduidende geboortestadje én zichzelf ontvlucht en in Sydney gaat dromen van de zegeningen die een huwelijk zouden brengen. Bizarre hyperbolen. RTL8, 20.30-22.40u.

Simon (Eddy Terstall, 2004, Nederland). Alom gewaardeerde, met drie Gouden Kalveren, waaronder die voor de beste speelfilm, bekroonde tragikomedie over doodgaan én over de vriendschap tussen een Gooise tandarts (Marcel Hensema) en een Amsterdamse vrije jongen die kanker krijgt (Cees Geel in de rol van zijn leven). Film gaat misschien de geschiedenis in als de eerste Nederlandse speelfilm over liefst drie Hollandse ideële exportproducten: euthanasie, het homohuwelijk en softdrugs. Ned.3, 22.00-23.50u.

Actualiteiten

EénVandaag. Nelly Frijda richtte de partij Red Amsterdam op en werd in de Amsterdamse gemeenteraad gekozen. Ze blikt terug op het afgelopen jaar en op de ontwikkelingen rond de Noord-Zuidlijn. Ook een reportage over het hoge water in het buurtschap Fortmond, nu een eiland omdat de toegangswegen zijn ondergelopen. Aandacht voor het project Ruimte voor de rivier om Nederland voor te bereiden op nog meer hoog water. Ned.1, 18.15-18.40u.

De Wereld Draait Door. Optredens van Sabrina Starke en Miss Montreal in het onderdeel DWDD Recordings, meer muziek van The Black Atlantic, tafeldame Yvonne Jaspers. Ned.3, 19.30-20.25u.

Nieuwsuur. Reportage over kijkers naar kinderporno die voor de eerste keer worden betrapt. Zij worden niet vervolgd, maar krijgen intensieve begeleiding. De reden is pragmatisch, er is te weinig capaciteit om iedereen te vervolgen. Een psychiater licht de intensieve begeleiding toe. Verder een verslag van het Kamerdebat over de Moerdijk-ramp. Ned.2, 22.00u-22.50u.

Pauw & Witteman. Job Cohen over de manifestatie Een nieuw jaar, een ander Nederland zondag in Amsterdam. Zwemster Ranomi Kromowidjojo over haar drie gouden medailles op de WK korte baan in Dubai. Ned.1, 23.00-23.50u.

Informatief

Kruispunt: De eenzaamheid van Godfried Bomans. Veertig jaar geleden verbleef schrijver Godfried Bomans (1913-1971) een week lang in een tentje op onbewoonde Rottumerplaat. Zijn enige verbinding met de buitenwereld bestond uit een kort dagelijks radiocontact met de presentator van een radioprogramma. Het verblijf liep voor Bomans uit op een beproeving: hij werd ziek, kon niet eten en het gekrijs van de meeuwen maakte hem gek. Nog altijd leeft de vraag of die beproeving mede oorzaak was van zijn dood, enige maanden later.Ned.2, 18.25-18.55u.

Human Planet: Oceans - Into the Blue. Eerste aflevering van achtdelige serie over het aanpassingsvermogen van mensen aan hun natuurlijke omgeving. Vanavond onder meer traditionele walvisjagers in Indonesië, vissers die naar 40 meter diepte duiken om met netten te vissen en ‘zeezigeuners’ die zo lang op zee leven dat ze landziek worden als ze vaste grond onder de voeten krijgen. BBC 1, 21.00-22.00u.

De Wilde Keuken: Schelpdieren. Serie reportages over voedsel en de voedselindustrie. Wouter Klootwijk test een nieuwe machine die 600 oesters kan openmaken in een uur. Tenminste, als je de machine kan bedienen.Ned.2, 21.30-22.00u.

Es war einmal... Serie over de historische context van speelfilms. Vandaag over Wild at Heart van David Lynch, uit 1990. Nicolas Cage en Laura Dern waren destijds de hoofdpersonen in de nachtmerrie-achtige roadmovie én ode aan Hollywood. Met archiefopnamen en interviews met onder anderen David Lynch. Arte, 21.45-22.40u.

Gas Station. Zesdelige documentaireserie van Luc Vrydaghs over het leven in en om benzinestations. In de uitgestrekte Outback van Australië bevindt zich de Aboriginalgemeenschap Kalkarindji. Het is een dorpje dat volledig geïsoleerd ligt in de woestijn, ver weg van de bewoonde wereld. Het plaatselijke benzinestation is naast een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking ook restaurant en supermarkt. Het station wordt geleid door een blank koppel dat mensen probeert op te leiden om de zaak ooit zelf te runnen. Gezien de levenswijze van de aboriginals geen makkelijke taak. Canvas, 22.25-22.50u.

Tracks. Magazine over popcultuur. Met de terugkeer van Orchestral Manoeuvres In The Dark in originele bezetting; het Oostenrijkse collectief Cooks of Grind dat smakeloze dingen met eten doet; een interview met filmregisseur Tom Tykwer (Lola Rennt en Das Parfum) en met het Finse damespopduo Le Corps Mince de Françoise; de in Rotterdam wonende Amerikaanse kunstenaar Abner Preis die met een koffer vol kleding van superhelden als Flash Gordon door de stad trekt om van zijn medemensen ook superhelden te maken; de Keulse band MIT; en Grant Hart blikt terug op zijn wilde jaren in de proto-grungeband Hüsker Dü.Arte, 22.40-23.35u.